Κήποι για επίσκεψη αυτό το φθινόπωρο

Hidcote, Gloucestershire


Θυμίζοντας το κίνημα Arts & Crafts, οι συγκεκριμένοι κήποι δημιουργήθηκαν από τον ερασιτέχνη ιδιοκτήτη τους, Lawrence Johnston, στη δεκαετία του 1900 και αποτελούν ένα από τα καλύτερα παραδείγματα του είδους στο Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα. Ακανθώδεις φράχτες χωρίζουν το κύριο τμήμα, ενώ κάθε χώρος ξεχειλίζει με διάφορα αρώματα και χρώματα. Συνολικά στην έκταση συμπεριλαμβάνονται ο «Λευκός Κήπος» και ο «Κήπος της Πισίνας». Plus, εάν βρεθείτε στο Hidcote μην παραλείψετε να επισκεφτείτε ακόμη ένα «στολίδι» της περιοχής  τους κήπους του Kiftsgate που δημιουργήθηκαν από τρεις γενιές γυναικών κηπουρών.

Houghton, Norfolk

Οι κήποι του Houghton αποτελούν για χρόνια έναν από τους πιο μαγικούς escape προορισμούς της Αγγλίας, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των περισσότερων επισκεπτών. Η ευρύτερη έκτασή τους στεγάζει μια μεγάλη συλλογή σύγχρονης γλυπτικής, ενώ φέτος συμπεριλαμβάνει την προσωρινή έκθεση έργων του Henry Moore, τα οποία αποτελούν την τέλεια προσθήκη στο πανέμορφο τοπίο. Σχεδιασμένος από ένα δημιουργικό αρχιτεκτονικό ζευγάρι εξωτερικών χώρων, τους Bannermans, ο περιφραγμένος κήπος με έκταση 5 στρεμμάτων φανερώνει μια εντελώς ξεχωριστή αίσθηση, με ζωηρά χρώματα και τους πιο εντυπωσιακούς καρπούς φρούτων στα δέντρα του.

Great Dixter, Kent

Με ένα σχεδόν επικό σχεδιαστικό αποτέλεσμα, οι κήποι του Great Dixter οδηγούν την πρωτοπορία εμπνευσμένων τεχνικών κηπουρικής και αρχιτεκτονικής. Η σημερινή εμφάνισή τους δημιουργήθηκε από τον Christopher Lloyd, τον πολυτάλαντο τελευταίο ιδιοκτήτη τους, κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Εκείνος εμπνεύστηκε από την ήδη υπάρχουσα δομή η οποία ξεκίνησε από τη μητέρα του μεταμορφώνοντάς την σε κάτι πραγματικά εκπληκτικό. Η αξεπέραστη φήμη του τοπίου συνεχίζεται υπό τη φροντίδα του περίφημου κηπουρού Fergus Garrett και πολλών ακόμη φοιτητών που περνούν κατά καιρούς από τις ανθοστολισμένες πόρτες του. Με αυξανόμενη οικολογική συνείδηση της περιοχής και μια προσέγγιση «laissez-faire» οποιαδήποτε εποχή επισκεφτείτε το Great Dixter θα έχετε να δείτε κάτι νέο.

Trebah, Cornwall

Πρόσφατα, το κλίμα της Κορνουάλης χαρακτηρίστηκε τυπικά ως υποτροπικό. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να φιλοξενήσει φυτά, που οι υπόλοιποι κήποι της χώρας μπορούν απλά να ονειρεύονται. Στο Trebah, που βρίσκεται σε μια κοιλάδα ποταμού, τροπικά άνθη διαφόρων ειδών βρίσκονται δίπλα σε κλασικά βρετανικά φυτά, δημιουργώντας το τέλειο scenery, που εκτείνεται μέχρι τη θάλασσα. Στην κοιλάδα του Hydrangea θα ανακαλύψετε φυλλωσιές που γίνονται τόσο μεγάλες καλύπτοντας ολόκληρη την κοιλάδα. Η επίσκεψη σε μια φθινοπωρινή ημέρα θα σας πείσει να εξερευνήσετε ένα από τα πιο όμορφα μέρη, που θυμίζει το απόλυτο τροπικό σκηνικό.

Bodnant, North Wales

Πλούσιες ανθοστολισμένες βεράντες συνοδεύουν το σπίτι που χτίστηκε με βάση το απόλυτο Arts & Crafts στιλ, στις αρχές της δεκαετίας του 1900 και οι κήποι του αποτελούν ένα από τα καλύτερα παραδείγματα Arch Laburnum οπουδήποτε στη χώρα. Κάθε μία από τις κύριες τέσσερις εκτάσεις του εξωτερικού χώρου έχει απίθανη θέα. Ένας κήπος «φωλιασμένος» κάτω από μία πλακόστρωτη πλαγιά αναδεικνύει μια σειρά από κοιλάδες και γωνιές που ξεχωρίζουν για τις ορτανσίες και τα ροδόδεντρά τους, ενώ συμπεριλαμβάνει διάφορα είδη, τα οποία περιβάλλουν τον επισκέπτη γύρω από «σύννεφα» πράσινου και εποχιακού χρώματος οδηγώντας τον μέχρι το ποτάμι.

Ένα επιβλητικό μοναστήρι, που βρίσκεται στους λόφους του Somerset, μετατρέπεται σ’ ένα μαγικό σκηνικό, χάρη στους υπέροχους ανθισμένους κήπους του. Υπό τη φροντίδα του Joshua Sparkes -του πρόσφατα διορισμένου αρχιτέκτονα- βρήκαν τη θέση τους καινούρια αγριολούλουδα, στρέμματα βολβών και αναδείχθηκαν ιδιαίτερες full blooming γωνιές. ​Tα μοσχοβολιστά τριαντάφυλλα προσθέτουν μία άκρως βρετανική διάθεση στον αέρα, η οποία ταιριάζει υπέροχα στην περιοχή και θα σας αποζημιώσει με το παραπάνω!

Scampston Hall, North Yorkshire

Πρόκειται για έναν από τους πιο πρόσφατα ανακαινισμένους κήπους της λίστας, που βρίσκεται μέσα σε ένα σκηνικό του 18ου αιώνα στο πάρκο Capability Brown-landscaped, ενώ αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα τοπία που σας παροτρύνουμε να επισκεφθείτε asap. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, οι τότε ιδιοκτήτες του αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια πραγματικά ανθοστολισμένη όαση, με τη βοήθεια του κηπουρού-φαινόμενου Ολλανδού Piet Oudolf, ο οποίος μετέτρεψε τον εγκαταλελειμμένο κήπο του Scampston σε επίγειο παράδεισο. Επανεξετάζοντας πλήρως τον χώρο, πρόσθεσε απέραντες εκτάσεις από λιβάδια και γκαζόν δημιουργώντας μια ξεχωριστή μορφή, η οποία προκαλεί μια απόλυτα σύγχρονη αίσθηση σε ένα πλούσιο φυσικό περιβάλλον.

Beth Chatto’s Garden, Essex

Καθώς η κηπουρική κινείται σιγά-σιγά προς την υιοθέτηση πιο οικολογικών μεθόδων, συνειδητοποιούμε ότι μερικοί είχαν ακολουθήσει τον συγκεκριμένο δρόμο από πολύ πριν. Το περίφημο σκηνικό με αμμοχάλικο στους κήπους της Beth Chatto αναδεικνύεται σε ένα άκρως ατμοσφαιρικό τοπίο. Η επώνυμη δημιουργός άρχισε να εργάζεται στην περιοχή το 1960, δημιουργώντας διάφορους ξεχωριστούς χώρους, όπως τον «Scree Garden» και τον «Water Garden». Η κληρονομιά της ως αρχιτέκτονας κήπων και φυτών συνεχίστηκε και μετά τον θάνατό της το 2018, ενώ η ίδια δε σταμάτησε να ασχολείται με αυτή την αγάπη της μέχρι και την τελευταία της αναπνοή.

Διαβάστε εκατοντάδες άρθρα που θα σας λύσουν κάθε απορία για #green-masters πατώντας εδώ