Σκιερές γωνίες Previous item Ημερολόγιο κηπουρικής: Τι... Next item Κήποι για επίσκεψη αυτό το...

Σκιερές γωνίες

Στη φύση υπάρχουν φυτά που είναι προσαρμοσμένα ανάλογα με το περιβάλλον τους στις διάφορες συνθήκες που έχουν διαθέσιμες. Έτσι, λοιπόν, υπάρχουν φυτά που έχουν την ικανότητα να ζουν και να αναπτύσσονται μόνο σε σκιερά η ημισκιερά σημεία, καθώς έχουν ανάγκη για λίγο ημερήσιο φως. Υπάρχουν βέβαια και άλλα που μπορούν να ευδοκιμήσουν τόσο σε ηλιόλουστες όσο και σε σκιερές περιοχές. Σίγουρα τα περισσότερα φυτά δυσκολεύονται να ζήσουν στη σκιά, γιατί η έλλειψη φωτός δεν τους επιτρέπει να φωτοσυνθέσουν αρκετά.

Καλλωπιστικά φυτά για σκιερά σημεία στον κήπο


Στα σκιόφυτα ανήκουν φυτά από όλες σχεδόν τις κατηγορίες των καλλωπιστικών: Θάμνοι (ψηλοί ή χαμηλοί), πόες, βολβώδη, φυτά με έρπουσα ανάπτυξη ακόμα και κάποια καλλωπιστικά αγρωστώδη (χόρτα). Τα περισσότερα φυτά σκιάς είναι πολύ εντυπωσιακά και όμορφα. Η καλλωπιστική τους αξία άλλες φορές οφείλεται στα διάφορα χρώματα των φύλλων του και άλλες φορές στην εντυπωσιακή ανθοφορία.

Σε ότι αφορά τις απαιτήσεις τους σε έδαφος, τα περισσότερα σκιόφυτα προτιμούν όξινα και γόνιμα εδάφη. Έτσι δεν είναι τυχαίο που όταν μιλάμε για φυτά σκιάς στο μυαλό μας πρώτα έρχονται τα γνωστά και αγαπημένα μας οξύφιλα: Γαρδένια, Αζαλέα, Καμέλια, Ορτανσία και Ροδόδενδρο. Εκτός όμως από τα παραδοσιακά υπάρχουν πολλά ακόμα αξιόλογα σκιόφυτα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τρόπους σε σκιερά σημεία του κήπου ή του μπαλκονιού.


Φυτά σκιάς με έρπουσα ή ποώδη ανάπτυξη ιδανικά για να καλύψουν τα «κενά» που δημιουργούνται στον κήπο εξαιτίας της σκιάς είναι: η Εουχέρα, η Λιριόπη, το Κάρεξ, η Αγιούκα Ρέπενς, η Δικέντρα (ή ματωμένη καρδιά), η Μπεργκένια, η Χόστα, η Μπρουνέρα, ο Οφιοπόγων, ο Κυάνανθος, η Βερονίκη νάνα, το Τρίκυρτις, η Φτέρη, το Ασπένιο, το Πολυπόδιο, η Παιώνια, η Ακουλέγκια, ο Ελέβορος, η Βίγκα έρπουσα και άλλα.

Σκιόφυτα κατάλληλα για πιο ψηλές φυτεύσεις στις σκιερές γωνιές του κήπου ή του μπαλκονιού είναι: το Βιβούρνο Λούσιντουμ, η Αγγελική (σε όλες τις μορφές της και τις ποικιλίες της), η Γκουνέρα, το Άκανθο, ο Ρούσκος, η Αγριοκαμέλια ή Καμέλια Σασάνγκου, η Αουκούμπα, το Ίλεξ, το Μπούξους, το Λοροπέταλο, η Βερονίκη, η Ναντίνα, το Εκουζέτουμ, το Λιγούστρο τεξάνουμ και άλλα.

Τα φυτά που αντέχουν στην σκιά ή αλλιώς «σκιόφυτα» επιτρέπουν στους κηποτέχνες αλλά και τους ερασιτέχνες του κήπου να βρίσκουν λύσεις για τα δύσκολα σημεία του κήπου, όπου το φως δεν είναι αρκετό. Λύσεις που ικανοποιούν ταυτόχρονα και την αισθητική του χώρου μιας και οι επιλογές είναι πολλές!

Διαβάστε εκατοντάδες άρθρα που θα σας λύσουν κάθε απορία για #green-masters πατώντας εδώ