“Πράσινη” ταράτσα: Γιατί να την επιλέξετε Previous item Το μάζεμα της ελιάς Next item Προτείνουμε παχύφυτα για...

“Πράσινη” ταράτσα: Γιατί να την επιλέξετε

Οι πόλεις διαθέτουν ελάχιστους χώρους πρασίνου.

Μήπως ήλθε η ώρα να αναδιαμορφώσετε την ταράτσα σας σε “πράσινη” και να επωφεληθείτε πολλαπλώς;

Οι χώροι πρασίνου είναι πλέον ελάχιστοι στις πόλεις.

Μάλιστα, στην Ελλάδα η αναλογία είναι αρκετά μικρότερη σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα:

2-3 τ.μ. σε σχέση με τα 8-12 τ.μ. των διεθνών προτύπων. Έτσι, ως έξυπνη και εύκολη λύση παρουσιάστηκε η “πράσινη” ταράτσα.

Στο εξωτερικό υπάρχουν ειδικά προγράμματα επιδοτήσεων για την κατασκευή τους αλλά στην Ελλάδα όχι εξ ολοκλήρου.

Παρ’ όλα αυτά, μην απογοητεύεστε! Η κατασκευή μίας “πράσινης” στέγης είναι αρκετά εύκολη, αφού θα απευθυνθείτε σε ειδικό, και σχετικά οικονομική, μια και κοστίζει λιγότερο από ή έως 100€ ανά τ.μ.

Τι είναι η “πράσινη” ταράτσα.

Ως “πράσινη” ταράτσα εννοούμε την κάλυψη ενός δώματος, μίας ταράτσας ή μίας βεράντας με πράσινο, με ύψος κατασκευής από 10 εκ., ανάλογα με τη διαμόρφωση του χώρου και τις ανάγκες των ιδιοκτητών. Υπάρχουν τρία είδη: εκτατικός, ημιεντατικός και εντατικός τύπος.

Ποια είναι τα οφέλη ενός ταρατσόκηπου

Τα οφέλη που θα αποκομίσετε από την κατασκευή ενός ταρατσόκηπου είναι πολλαπλά:

Υψηλή αισθητική αξία: Μία γωνία που έχει ένα θερμοσίφωνα και μερικούς σκονισμένους φεγγίτες μετατρέπεται από τσιμεντένια σε μία όαση.

Το θέαμα λειτουργεί αγχολυτικά, προσφέρει ηρεμία και χαλάρωση μακριά από τους θορύβους και το καυσαέριο, ενώ ανεβάζει και την αξία του κτίσματος στο οποίο μένετε.

Πολλά και διαφορετικά είδη: Υπάρχουν πολλές και ενδιαφέρουσες επιλογές. Μπορείτε να διακοσμήσετε την ταράτσα σας με καλλωπιστικά και αναρριχώμενα ανθεκτικά φυτά, μπορείτε να διαμορφώσετε έναν θεματικό κήπο ή μπορείτε να απολαύσετε τα λαχανικά που εσείς οι ίδιοι θα έχετε καλλιεργήσει, ανάλογα με την εποχή, χάρη στον δικό σας λαχανόκηπο.

Οικολογική κατασκευή: Μία πράσινη στέγη θα κατασκευαστεί με ανακυκλώσιμα ή ανακυκλωμένα υλικά.

Προστασία από ακραίες διαφορές θερμοκρασίας:

Μειώνει την εσωτερική θερμοκρασία του κτηρίου κατά 10 βαθμούς Κελσίου. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί πως η θερμοκρασία στην επιφάνεια μίας συμβατικής ταράτσας μπορεί να φτάσει τους 80 βαθμούς Κελσίου.

Στον αντίποδα, επειδή τα φυτά απορροφούν ήλιο για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους, η θερμοκρασία στην επιφάνεια μίας “πράσινης” ταράτσας μειώνεται στους 35 βαθμούς.

  • Φιλτράρισμα: Τα φυτά που βρίσκονται στον ταρατσόκηπο φιλτράρουν τον αέρα κάνοντας το μικροκλίμα της πόλης υγιεινότερο.
  • Προστασία από φωτιά: Τα φυτά περιέχουν νερό και, έτσι, σε περίπτωση που ξεσπάσει φωτιά, καταστέλλουν την εξάπλωσή της.
  • Μείωση του κόστους συντήρησης του κτηρίου: Το πράσινο προστατεύει την επιφάνεια της στεγανωτικής στρώσης από ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως βροχές, χιονοπτώσεις και χαλάζι, καθώς και από την ηλιακή ακτινοβολία. Επίσης, μηδενίζει το κόστος επαναστεγανοποίησης και
    συντήρησης του σκυροδέματος.
  • Αξιοποίηση των όμβριων υδάτων: Το 10%-50% του νερού που προέρχεται από τις βροχοπτώσεις απορροφάται από τα φυτά και –αντί να καταλήξει στους υπονόμους– επιστρέφει στον φυσικό του κύκλο.
  • Μόνωση: Η μόνωση που προσφέρει η “πράσινη” στέγη αφορά τόσο τη μείωση του θορύβου –10 ντεσιμπέλ περισσότερο σε σχέση με τη συμβατική μόνωση– όσο και τη θέρμανση και την ψύξη. Πιο συγκεκριμένα, μειώνει το κόστος εξοικονομώντας ενέργεια έως και 2 λίτρα πετρέλαιο ανά τ.μ.

Συμπερασματικά, το κόστος σε σύγκριση με τα οφέλη που προσφέρει μία “πράσινη” ταράτσα είναι ιδιαίτερα χαμηλό.

Κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας και κατασκευάστε έναν πανέμορφο κήπο πάνω στην ταράτσα σας, απολαμβάνοντας τα προνόμιά του για μια ζωή!

Πώς να ξεκινήσετε

Η αρχή που μπορούμε να έχουμε μπορεί να γίνει κυριολεκτικά με δύο ή τρεις γλάστρες.

Μπορούμε σε αυτές να έχουμε δυο φυτά που αγοράσαμε από ένα φυτώριο ή κάποιο που μας δώρισε κάποιος.

Αν δεν έχουμε ιδιαίτερες γνώσεις, μπορούμε σε αυτές τις γλάστρες να βάλουμε φυτά που δεν απαιτούν εξειδίκευση.

Δύο γλάστρες με φυτά δεν αποτελούν μεγάλο έξοδο ή βάρος για την ταράτσα ενώ μπορούν να μας βοηθήσουμε να έρθουμε κοντά με τα φυτά.

Γιούκα, θαμνοειδή και κακτοειδή δεν απαιτούν σχεδόν καθόλου νερό, το οποίο μπορούμε να μεταφέρουμε με ένα μπουκάλι.

Αν έχουμε λάστιχο διαθέσιμο, πρέπει να αφήνουμε ένα εύλογο διάστημα να στεγνώσει το χώμα, προτού ρίξουμε πάλι νερό, για να αποφύγουμε το σάπισμα των φυτών.

Αν δεν υπάρχει σκιά διαθέσιμη, ζητούμε φυτά που ζουν μόνο με πλήρη ηλιοφάνεια. Αν έχουμε όμως μεγάλη σκίαση, τότε πρέπει να ζητήσουμε ή να αγοράσουμε φυτά που ζουν σε σκιά.

Πώς να ανέβετε ένα βήμα

Αν θέλετε να επεκτείνετε την πράσινη διακόσμηση του σπιτιού σας, μπορείτε να αγοράσετε μερικά ακόμα φυτά, άσπρο βότσαλο ή άσπρες πέτρες και μια ζαρντινιέρα.

Αποφύγετε τα φυτά εσωτερικού χώρου και άλλα φυτά που θέλουν μετακίνηση ανάλογα με τον καιρό όπως η σεφλέρα και ο φύκος, γιατί οι ταράτσες διαμορφώνουν ένα μικροκλίμα και πλήττονται από ισχυρούς ανέμους που μπορούν να τα κάψουν.

Με ένα σακί χώματος για φυτά εξωτερικού χώρου, μπορείτε να γεμίσετε τη ζαρντινιέρα σας και να φυτέψετε φυτά που αναρριχώνται ή μικρά δεντράκια, όπως οι διακοσμητικές ελιές.

Μπορείτε να εφαρμόσετε σε κάποια πλευρά άσπρο βότσαλο ή να βάλετε άσπρες πέτρες που μαζέψατε γύρω από τις γλάστρες, κάτι που θα μπορούσε να δώσει αισθητική στον χώρο σας και δεν απαιτεί ιδιαίτερα λεφτά.

Επίσης, το άσπρο χρώμα μπορεί να βοηθήσει να χαμηλώσει η θερμοκρασία κάτω από την ταράτσα σας, αφού αντανακλά τις ακτίνες του ηλίου σε σχέση με το σκούρο τσιμέντο που τις απορροφά.

Η ταράτσα σάς δίνει χώρο να βάλετε όσες γλάστρες θέλετε, σε αντίθεση με πολλούς που γεμίζουν το μπαλκόνι τους.

Τέλος, μην ξεχάσετε να δέσετε τα φυτά σας με κάποιο ξυλάκι ή μικρό πάσσαλο αν είναι κοντά και με λεπτό κορμό, για να μην τα χαλάσει ο άνεμος.

Σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε έναν κανονικό κήπο

Μπορείτε να μεταφέρετε και μεγαλύτερες γλάστρες στην ταράτσα,αποφεύγοντας να είναι γεμάτες πριν τις ανεβάσετε.

Αν θέλετε να φυτέψετε σε μεγάλη γλάστρα, μπορείτε να το κάνετε βάζοντας το χώμα όταν τις εγκαταστήσετε.

Μπορείτε και πάλι πολύ οικονομικά να αγοράσετε φυτά απλά από ένα φυτώριο, χωρίς να φτιάξετε μια ολόκληρη εγκατάσταση.

Υπάρχουν πολλές συμβουλές για το πώς να φυτέψετε μεγαλύτερα είδη στο διαδίκτυο, οπότε θα χρειαστεί να κάνετε μια μικρή έρευνα. Με δύο κανονικά σακιά χώμα θα μπορείτε να γεμίσετε μια σχετικά μεγάλη γλάστρα.

Αποφύγετε να φυτέψετε δέντρα που μεγαλώνουν πολύ και γρήγορα γιατί θα σας προκαλέσουν προβλήματα και θα σας σπάσουν τις γλάστρες.

Στα φυτώρια μπορείτε να ρωτήσετε ποια από αυτά να αποφύγετε. Να αφήνετε ανοιχτές τις τρύπες στις γλάστρες και μην ξεχνάτε, το υπερβολικό νερό δεν κάνει καλό.

Αν έχετε υδρορροές, να μαζεύετε τα φύλλα για να μην πλημμυρίσει η ταράτσα.

Δεν χρειαζόμαστε αρχιτέκτονα και χλοοτάπητα για μια πράσινη ταράτσα. Με μερικές γλάστρες, λίγο βότσαλο ή και μια ζαρντινιέρα, η ταράτσα μας μπορεί να αποτελέσει ένα λιθαράκι στο πρασίνισμα του περιβάλλοντος και στην καλλιέργεια ενός παραδείγματος οικολογικής συνείδησης.

Όσον αφορά τα φυτά, το γνωστικό επίπεδο σας δεν έχει ιδιαίτερη απαίτηση ή κάποιο όριο, μπορείτε να εξελιχθείτε όσο θέλετε.