Επτά καρποφόρα δέντρα για ορεινές περιοχές
Ποια οπωροφόρα δέντρα αντέχουν σε υψόμετρο και είναι κατάλληλα για να φυτέψουμε σε ορεινές περιοχές;
Σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από 600 μέτρα και μέχρι τα 900 μέτρα, το κλίμα παρουσιάζει αρκετές ιδιαιτερότητες.
Ειδικά την περίοδο του χειμώνα, οι χαμηλές θερμοκρασίες δημιουργούν δυσκολίες στο να διατηρήσουμε ένα ανθισμένο και καταπράσινο κήπο. Πολλά από τα οπωροφόρα δέντρα του κήπου, όπως τα εσπεριδοειδή και τα υποτροπικά δεν ευδοκιμούν σε υψόμετρο.
Ειδικά σε βόρειες περιοχές της χώρας μας, ημιορεινές και ορεινές, πολλές φορές έχουμε έρθει αντιμέτωποι με ξεραμένα ή ταλαιπωρημένα καρποφόρα δέντρα λόγω της παγωνιάς, του χιονιού και των έντονων βοριάδων.
Καθώς δεν επιβιώνουν όλα τα φυτά σε αυτές τις συνθήκες, χρειαζόμαστε επιλεγμένα φυτά για ορεινές περιοχές με μεγάλο υψόμετρο.
Aς δούμε αναλυτικά ποια δέντρα είναι κατάλληλα για ορεινές περιοχές, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για τη φύτευση τους.
Καρποφόρα δέντρα για υψόμετρο Για τα καρποφόρα δέντρα που αντέχουν σε υψόμετρο επιλέγουμε φυλλοβόλα φυτά, δηλαδή δέντρα που ρίχνουν τα φύλλα και πέφτουν σε λήθαργο την περίοδο του χειμώνα.
Χρειάζονται αρκετή περίοδο ψύχους, στοιχείο απαραίτητο για να σχηματίσουν ανθοφορία και να μας δώσουν πλούσια παραγωγή καρπών.
Επιλέγουμε, λοιπόν, τα πιο δημοφιλή δέντρα που μπορούμε να φυτέψουμε σε ορεινές περιοχές για να απολαμβάνουμε νόστιμα φρούτα και ξηρούς καρπούς.
- Κερασιά. Ξεκινάμε τον κατάλογο μας με την κερασιά που καλλιεργείται σε ορεινές περιοχές με αρκετό ψύχος για να μας χαρίσει τα κεράσια, τους υπέροχους τραγανούς καρπούς. Επιλέγουμε μέρη με αρκετή ηλιοφάνεια και καλό αερισμό για την καλλιέργεια της κερασιάς και αποφεύγουμε περιοχές με αρκετή υγρασία, βροχοπτώσεις ή όψιμους παγετούς κατά την περίοδο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης. Η κερασιά καλλιεργείται σε βαθιά γόνιμα εδάφη που διαθέτουν καλή αποστράγγιση. Αποφεύγουμε να φυτέψουμε κερασιές σε ξηρά ασβεστούχα εδάφη, όπου δεν θα έχουν ικανοποιητική ανάπτυξη.
- Βυσσινιά. Συνεχίζουμε τη λίστα μας με τη βυσσινιά, ένα δέντρο ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, περισσότερο από την κερασιά. Η βυσσινιά είναι ευαίσθητη στους ανοιξιάτικους παγετούς, ενώ είναι σχετικά ανθεκτική στις υψηλότερες θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Ευδοκιμεί καλύτερα σε μεσαίας σύσταση αρδευόμενα εδάφη με καλή αποστράγγιση και pH που κυμαίνεται από 6-8. Η φύτευση της βυσσινιάς δε συστήνεται σε ξηρά και σε ασβεστούχα εδάφη.
- Καστανιά. Η καλλιέργεια της καστανιάς ευδοκιμεί σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές με σχετικά ψυχρό κλίμα και αρκετή υγρασία και μας χαρίζει τα υπέροχα νόστιμα κάστανα. Προτιμά επικλινή εδάφη και ηλιόλουστα σημεία που δεν σημειώνονται ανοιξιάτικοι παγετοί, στους οποίους η καστανιά είναι ευαίσθητη. Καλλιεργείται σε βαθιά, γόνιμα και όξινα εδάφη με pΗ γύρω στο 5 – 6 που εξασφαλίζουν πολύ καλή αποστράγγιση και έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο.
- Μηλιά. Και η μηλιά αντέχει την παγωνιά καθώς αποζητά το χειμερινό κρύο και το υψόμετρο για να μπορέσει να ευδοκιμήσει και να μας χαρίσει νόστιμα τραγανά μήλα. Η καλλιέργεια της μηλιάς θέλει δροσερό κλίμα, καθώς οι ψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με έλλειψη υγρασίας στο έδαφος, προκαλεί σημαντική ζημιά στην ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής. Προτιμά ελαφρύ έδαφος και σχετικά επικλινή εδάφη που εξασφαλίζουν καλή στράγγιση και καλό αερισμό λόγω ρευμάτων.
- Αχλαδιά. Οι αχλαδιές μας χαρίζουν τους νόστιμους καρπούς τους σε ορεινές περιοχές με αρκετό χειμερινό ψύχος και ζεστά ξηρά καλοκαίρια, αλλά χωρίς όψιμους παγετούς στην ανθοφορία της. Προτιμούμε περιοχές με νότια ή νοτιοδυτική έκθεση για την καλλιέργεια της αχλαδιάς που δεν χαρακτηρίζονται από πολλές βροχοπτώσεις την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. Η καλλιέργεια της αχλαδιάς αναπτύσσεται καλύτερα σε γόνιμα εδάφη μεσαίας σύστασης με καλό αερισμό και σχετικά καλή αποστράγγιση. Αποφεύγουμε τη φύτευση αχλαδιάς σε ξερά ασβεστούχα εδάφη.
- Κυδωνιά. Αν και η κυδωνιά έχει μικρότερες ανάγκες σε ψύχος για να μας δώσει ικανοποιητική καρποφορία μπορεί να επιβιώσει σε ορεινά εδάφη και να μας χαρίσει νόστιμους καρπούς. Η καλλιέργεια της κυδωνιάς μπορεί να αναπτυχθεί και σε εδάφη που δεν είναι πολύ βαθιά, χάρη στο ριζικό της σύστημα που αναπτύσσεται περισσότερο επιφανειακά. Προτιμά γόνιμα εδάφη που διαθέτουν καλή αποστράγγιση και μικρή περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Σε εδάφη πολύ ξηρά ή πολύ υγρά, οι καρποί που παράγονται δεν έχουν καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά.
- Αμυγδαλιά. Η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς είναι ανθεκτική στον παγετό και φυτεύεται σε ορεινά εδάφη, αλλά είναι ευαίσθητη σε υγρό περιβάλλον που ευνοεί τις προσβολές από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες. Για καλύτερη απόδοση καρπών, η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς φυτεύεται μέσης σύστασης εδάφη, γόνιμα, με καλή αποστράγγιση. Οι αμυγδαλιές μπορούν να αναπτυχθούν ακόμα και σε ξηρά, άγονα ασβεστούχα εδάφη ή πετρώδη, καθώς διαθέτουν ένα πολύ δυνατό και διεισδυτικό ριζικό σύστημα που απλώνεται σε βάθος.
Ποια είναι κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε καρποφόρα δέντρα σε ορεινές περιοχές; Τα συγκεκριμένα φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα που προτείνουμε, μπορούμε να τα φυτέψουμε ως γυμνόριζα φυτά, που διαθέτουν μόνο ριζικό σύστημα χωρίς χώμα.
Τα γυμνόριζα φυτά μπορούν να φυτευτούν στο έδαφος από τα μέσα Νοεμβρίου που έχουν ρίξει τα φύλλα τους ως τα τέλη Φεβρουαρίου που αρχίζουν να φουσκώνουν οι οφθαλμοί τους.
Βέβαια, μπορούμε να προμηθευτούμε καρποφόρα δέντρα που είναι ριζωμένα σε γλάστρες από φυτώρια της επιλογής μας και στη συνέχεια τα μεταφυτεύουμε στο χωράφι μας.
Η καλύτερη περίοδος για να φυτέψουμε στις ορεινές περιοχές τα οπωροφόρα δέντρα σε γλάστρα είναι την περίοδο της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα.
Πώς φυτεύουμε τα καρποφόρα δέντρα στις ορεινές περιοχές;
Για τη φύτευση των συγκεκριμένων καρποφόρων δέντρων, σκάβουμε σε βάθος ανοίγοντας λάκκους βάθους και διαμέτρου 50×50 εκατοστών για να μπορέσει να αναπτυχθεί καλύτερα και βαθύτερα το ριζικό σύστημα του καρποφόρου δέντρου.
Στη βάση του λάκκου φύτευσης προσθέτουμε χωνεμένη κοπριά και κομπόστ για να ενισχύσουμε με οργανική ουσία το υπόστρωμα του καρποφόρου δέντρου.
Τοποθετούμε στον λάκκο φύτευσης ένα ξύλινο ή μεταλλικό πάσσαλο στήριξης για να δέσουμε το νεαρό δενδρύλλιο, ώστε να μην ξεριζωθεί σε περίπτωση δυνατών ανέμων στις ορεινές περιοχές.
Πριν φυτέψουμε τα δέντρα στο έδαφος, κόβουμε τις άκρες από τις ρίζες τους για να ενεργοποιήσουμε το ριζικό σύστημα του φυτού και να εξασφαλίσουμε καλύτερη ριζοβολία.
Κατά την φύτευση βάζουμε πρώτα το επιφανειακό γόνιμο χώμα στο κάτω μέρος του λάκκου και στη συνέχεια γεμίζουμε με το βαθύτερο χώμα που είναι λιγότερο γόνιμο. Φυτεύουμε τα δενδρύλλια σε τέτοιο βάθος ώστε το σημείο εμβολιασμού του φυτού να περίπου 5 εκατοστά πάνω από την επιφάνεια του εδάφους.
Κι ένα μυστικό για τη φύτευση καρποφόρων δέντρων σε υψόμετρο. Κατά την φύτευση των καρποφόρων δέντρων στις ορεινές περιοχές. η προσθήκη κοπριάς στο λάκκο φύτευσης και επιφανειακά συντελεί στη θέρμανση του εδάφους και στην ενεργοποίηση της ανάπτυξης του ριζικού συστήματος των δέντρων.