Πως να ποτίσετε τα φυτά σας Previous item Κηπουρική χωρίς σκάψιμο Next item Λάθη που κάνουμε κάθε...

Πως να ποτίσετε τα φυτά σας

Μπορεί το πότισμα των φυτών να είναι μια δουλειά η οποία φαινομενικά μοιάζει εύκολη ωστόσο έχει κι αυτή τα μυστικά της. Δεν υπάρχει φυτό το οποίο μπορεί να ζήσει για πολύ καιρό χωρίς νερό. Γι’ αυτόν το λόγο το πότισμα είναι πάρα πολύ σημαντικό τόσο για τα λουλούδια όσο και για τα λαχανικά, τα αρωματικά φυτά τα δέντρα και τους θάμνους.

Τόσο το ελλιπές πότισμα όσο και το υπερβολικό πότισμα όμως, ενδέχεται να σταθούν εμπόδιο στην ομαλή ανάπτυξη των φυτών. Παρακάτω ακολουθούν μερικά μυστικά για το πώς μπορείτε να ποτίσετε σωστά.

  • Το ακατάλληλο πότισμα αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες που παρουσιάζονται προβλήματα στα φυτά, είτε λόγω ανεπαρκούς είτε λόγω υπερβολικού ποτίσματος. Τα φυτά υποφέρουν όταν δεν έχουν ικανοποιητική ποσότητα νερού για να απορροφήσουν από τη ρίζα τους, παρουσιάζουν μειωμένη ανάπτυξη, ξήρανση φύλλων ή σταδιακή πτώση φύλλων και λουλουδιών, καθώς και μειωμένη καρποφορία. Αντίστοιχα, το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως σαπίσματα στη ρίζα, κιτρίνισμα στα φύλλα, πτώση φύλλων και λουλουδιών, καθώς επίσης συνθήκες ανάπτυξης ασθενειών.
  • Ποια είναι η κατάλληλη ώρα για να ποτίζουμε τα φυτά; Το πότισμα είναι πολύ σημαντικό να γίνεται τις κατάλληλες ώρες. Αποφεύγουμε σε κάθε περίπτωση να ποτίζουμε τον κήπο μας τις μεσημεριανές ώρες, λόγω μεγάλων απωλειών σε νερό και πιθανής ανάπτυξης ασθενειών.

Προτιμούμε να ποτίζουμε νωρίς το πρωί, καθώς την πρωινές ώρες τα φυτά ποτίζονται επαρκώς και έχουμε μικρές πιθανότητες ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών. Η δεύτερη επιλογή είναι να ποτίσουμε κατά το σούρουπο, καθώς τις βραδινές ώρες δεν έχουμε απώλειες νερού από εξάτμιση. Τελευταία επιλογή, είναι να ποτίσουμε τα φυτά μας κατά τη διάρκεια της νύχτας, αν και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών λόγω υπερβολικής υγρασίας του εδάφους.

  • Πόσο συχνά ποτίζουμε τα φυτά του κήπου μας; H συχνότητα του ποτίσματος στα φυτά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το είδος των φυτών, το στάδιο ανάπτυξης τους, ο τύπος του εδάφους και οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν. Για παράδειγμα, τα κηπευτικά και οι καλλωπιστικοί θάμνοι θέλουν περισσότερο νερό σε σχέση με τα παχύφυτα και τους κάκτους.

Ένα φυτό που διατηρούμε σε γλάστρα έχει μεγαλύτερες ανάγκες σε νερό συγκριτικά με το ίδιο φυτό που όταν βρίσκεται φυτεμένο στο έδαφος. Τα αμμώδη στραγγερά εδάφη συγκρατούν λιγότερο νερό και χρειάζονται πότισμα με μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με τα βαριά αργιλλώδη εδάφη. Το καλοκαίρι, λόγω υψηλών θερμοκρασιών, τα φυτά έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε νερό σε σχέση με την περίοδο του άνοιξης, του φθινοπώρου και του χειμώνα. Όταν επικρατούν άνεμοι, το χώμα στεγνώνει πιο γρήγορα και απαιτείται πότισμα σε πιο τακτά διαστήματα.

  • Πόσο ποτίζουμε τα φυτά μας ανάλογα το στάδιο ανάπτυξης; Τα φυτά μας έχουν διαφορετικές ανάγκες σε νερό ανάλογα το στάδιο ανάπτυξης που βρίσκονται. Κάνουμε διαφορετικό πότισμα όταν φυτεύουμε σπόρους, όταν κάνουμε μεταφύτευση, όταν τα φυτά βρίσκονται στην φάση της ανθοφορίας ή κατά την διάρκεια της καρποφορίας τους. Ας δούμε αναλυτικά τις ανάγκες των φυτών σε πότισμα ανάλογα το στάδιο ανάπτυξης τους. Πόσο πότισμα χρειάζονται οι σπόροι κατά τη φύτευση;

Όταν φυτεύουμε σπόρους φυτών, το χώμα χρειάζεται σχετική     υγρασία για να φυτρώσουν οι σπόροι. Προτιμούμε το ήπιο καθημερινό πότισμα που κρατάει ελαφρά βρεγμένο το χώμα, ώστε να φυτρώσουν σταδιακά οι σπόροι που φυτέψαμε. Αποφεύγουμε την υπερβολική υγρασία γιατί μπορεί να προκαλέσουμε σάπισμα στις ρίζες των φυτών.

Πώς ποτίζουμε τα φυτά όταν τα μεταφυτεύουμε; 

Κατά τη μεταφύτευση των φυτών στον κήπο ή σε γλάστρα, χρειάζεται ένα καλό πότισμα για αν αναπτυχθεί ομοιόμορφα υγρασία γύρω από το ριζικό σύστημα. Προτιμούμε να κάνουμε ένα καλό πότισμα κάθε 2-3 μέρες για να πηγαίνει βαθύτερα το νερό παρά να ποτίζουμε λίγο επιφανειακά σε καθημερινή βάση. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγουμε τα φυτά μας να αναπτύσσουν επιφανειακό ριζικό σύστημα και αποκτούν βαθύτερες ρίζες με αποτέλεσμα να έχουν καλύτερη και πιο δυνατή ανάπτυξη.

Πώς ποτίζουμε τα φυτά στην ανθοφορία και όταν δένουν καρπούς; 

Πολλοί συνηθίζουν να αφήνουν απότιστα τα φυτά τους κατά την περίοδο της ανθοφορίας για να έχουμε μεγαλύτερο σχηματισμό ανθέων. Αυτό το στρεσάρισμα των φυτών πολλές φορές οδηγεί σε πτώση των ανθέων και εξάντληση των φυτών. Κατά την περίοδο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης, τα φυτά χρειάζονται σχετικό πότισμα αποφεύγοντας την υπερβολική υγρασία που μπορεί να προκαλέσει ανθόπτωση και προβληματική καρπόδεση στα φυτά.

Τι πότισμα κάνουμε στα φυτά όταν έχουν καρπούς;

Τα λαχανικά και τα καρποφόρα δέντρα έχουν αυξημένες ανάγκες σε νερό κατά την περίοδο της καρποφορίας που αναπτύσσονται οι καρποί. Χρειάζονται σταθερά και συχνά ποτίσματα με αρκετή ποσότητα νερού για να έχουμε αυξημένη παραγωγή και σχηματισμό καλής ποιότητας καρπών. Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα ακανόνιστα ποτίσματα μπορεί να δημιουργήσουν διάφορα προβλήματα στους καρπούς όπως την ξηρή κορυφή στις ντομάτες που προκαλεί μαυρίσματα στους καρπούς και το σκάσιμο των καρπών της ροδιάς.

Διαβάστε εκατοντάδες άρθρα που θα σας λύσουν κάθε απορία για #green-masters πατώντας εδώ