Μάρτιος, εργασίες στον κήπο
Ο Μάρτιος σηματοδοτεί τον ερχομό της άνοιξης, της ομορφότερης εποχής του χρόνου.Επιτέλους, η παγωνιά του χειμώνα τελειώνει, η θερμοκρασία ανεβαίνει, τα φυτά μεγαλώνουν και ετοιμάζονται να ανθίσουν.
Η φύση γύρω μας αναγεννιέται και εμείς είμαστε πανέτοιμοι για να βγούμε στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας, να απολαύσουμε τα φυτά μας και να ασχοληθούμε με το αγαπημένο μας χόμπι, την κηπουρική.
Ξεκινάμε λοιπόν την προετοιμασία για τη φύτευση των ανοιξιάτικων κηπευτικών, ενώ παράλληλα συγκομίζουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά της εποχής, τα οποία πληθαίνουν όσο προχωράει η άνοιξη.
Παράλληλα, καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει αρχίζουμε τα πρώτα ποτίσματα και βάζουμε λίπασμα στα φυτά του κήπου μας για να αναπτυχθούν και να μας δώσουν υπέροχα λουλούδια και γευστικούς καρπούς.
Μέσα στο Μάρτιο θα φροντίσουμε να κλαδέψουμε τα καλλωπιστικά του κήπου μας για να βλαστήσουν μέσα στην άνοιξη καθώς και να ξεκινήσουμε το κλάδεμα σε λεμονιές, τις πορτοκαλιές και μανταρινιές.
Και φυσικά, αυτή την εποχή, μπορούμε να κάνουμε νέες φυτεύσεις καλλωπιστικών φυτών και καρποφόρων δέντρων, να κάνουμε διάφορες μεταφυτεύσεις καθώς και να ξεκινήσουμε την σπορά και φύτευση γκαζόν.
Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά ποιες καλλιεργητικές εργασίες γίνονται μέσα στον Μάρτιο, για να προγραμματίσουμε την φροντίδα των φυτών μας ώστε να απολαύσουμε ένα υπέροχο ανοιξιάτικο κήπο.
- Ποια φρέσκα λαχανικά και φρούτα εποχής απολαμβάνουμε τον Μάρτιο; O Μάρτιος είναι ο μήνας που συγκομίζουμε λαχανικά από τις όψιμες φυτεύσεις του φθινοπώρου, όπως μαρούλια, λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολα, παντζάρια, σπανάκι, σέσκουλα και καρότα. Από τον χειμωνιάτικο λαχανόκηπο μας, θα συγκομίζουμε μυρωδικά όπως ο μαϊντανός, ο άνηθος, η ρόκα, το κόλιαντρο, το φρέσκο κρεμμύδι και το φρέσκο σκόρδο για να φτιάξουμε υπέροχες σαλάτες και να συνοδεύσουμε διάφορες συνταγές μαγειρικής. Από τα καρποφόρα δέντρα που έχουμε στον κήπο μας, θα έχουμε και από εκεί συγκομιδή φρέσκων λαχταριστών φρούτων. Αυτή την εποχή, συλλέγουμε μανταρίνια ποικιλίας Ανκόρ, ομφαλοφόρα πορτοκάλια ποικιλίας Μέρλιν, λεμόνια, καθώς και τα πολύ θρεπτικά γκρέιπφρουτ και αβοκάντο.
- Κάνουμε νέες φυτεύσεις και μεταφυτεύσεις Η άνοιξη είναι η εποχή των νέων φυτεύσεων και των μεταφυτεύσεων. Μέσα στον Μάρτιο, ξεκινάμε για να φυτέψουμε καλλωπιστικά φυτά και αρωματικά φυτά στον κήπο μας ή στις γλάστρες του μπαλκονιού μας. Για την μεταφύτευση των φυτών σε μεγαλύτερη γλάστρα, επιλέγουμε γλάστρες, με μέγεθος ένα ως δύο νούμερα μεγαλύτερα από την προηγούμενη γλάστρα που ήταν φυτεμένα. Κατά τη μεταφύτευση των φυτών, σπάμε τα λεπτά ριζίδια του φυτού, στις άκρες της ρίζας, τσιμπώντας τα με τα δάκτυλα μας για να ανανεωθούν και να μπορούν να απορροφούν καλύτερα νερό και θρεπτικά συστατικά στο καινούριο περιβάλλον. Επίσης, αυτή την εποχή μπορούμε να φυτέψουμε και καρποφόρα δέντρα που είναι ριζωμένα σε γλάστρα με χώμα, από βερικοκιές και συκιές μέχρι λεμονιές και πορτοκαλιές, σε αντίθεση με την περίοδο του χειμώνα που γίνεται φύτευση με γυμνόριζα φυτά χωρίς μπάλα χώματος.
- Φυτεύουμε τα πρώτα ανοιξιάτικα κηπευτικά Μέσα στον Μάρτιο ξεκινούμε την φύτευση των πρώτων κηπευτικών μας για την ανοιξιάτικη περίοδο. Φυτεύουμε πατατόσπορο για καλλιέργεια πατάτας και κοκκάρι για καλλιέργεια ξερού κρεμμυδιού, σε αφράτα εδάφη για να έχουμε καλή παραγωγή μετά από 3-4 μήνες, μέσα στο καλοκαίρι. Παράλληλα, συνεχίζουμε να καλλιεργούμε τα χειμερινά λαχανικά όπως μαρούλια, σπανάκι, μαιντανό, άνηθο, παντζάρι και καρότο. Στις νότιες περιοχές κάνουμε μεταφύτευση στα πρώτα ανοιξιάτικα κηπευτικά και ξεκινάμε την καλλιέργεια της ντομάτας, την καλλιέργεια της πιπεριάς, την καλλιέργεια της αγγουριάς, την καλλιέργεια της κολοκυθιάς και την καλλιέργεια της μελιτζάνας. Ίσως, χρειαστεί να σκεπάσουμε τα πρώτα κηπευτικά μας με ειδικό νάιλον για προστασία των φυτών από το κρύο. Στις πρώιμες φυτεύσεις, η παγωνιά της νύχτας μπορεί να καθηλώσει την ανάπτυξη των νεαρών λαχανικών μας και να μειώσει την καρποφορία τους.
- Ξεκινάμε τα πρώτα ποτίσματα στον κήπο μας Αρχίζουμε τα πρώτα ποτίσματα του κήπου μας, μέσα στο μήνα Μάρτιο, ειδικά στις νότιες περιοχές της χώρας που εμφανίζουν ανομβρία. Το σωστό πότισμα είναι ίσως η πιο σημαντική καλλιεργητική φροντίδα, απαραίτητη για τα φυτά του κήπου μας για να έχουν καλή ανάπτυξη και ανθοφορία. Αυτή την περίοδο, σχεδιάζουμε και το πότισμα του λαχανόκηπου μας, στις νέες φυτεύσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, επιλέγουμε το σύστημα άρδευσης με σταγόνες που είναι πιο αποτελεσματικό, πιο οικονομικό και περιβαλλοντικά πιο ωφέλιμο. Ειδικά για το πότισμα του λαχανόκηπου μας, χρειαζόμαστε νερό καλής ποιότητας, χωρίς πολλά άλατα γιατί αλλιώς μπορεί να συναντήσουμε σημαντικά προβλήματα στα λαχανικά μας, τόσο σε επίπεδο ανάπτυξης όσο και καρποφορίας. Όσοι έχουν συλλέξει βρόχινο νερό για τα φυτά τους, σίγουρα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν.
- Βάζουμε λίπασμα στα φυτά του κήπου μας Μέσα στην άνοιξη, τα φυτά αναπτύσσονται και έχουν ανάγκη από θρεπτικά στοιχεία. Ξεκινάμε να βάζουμε λίπασμα σε όλα τα φυτά του κήπου μας από τα κηπευτικά, τα καλλωπιστικά φυτά, τα καρποφόρα δέντρα και τα τα αρωματικά φυτά που καλλιεργούμε. Στο πλαίσιο της βιολογικής καλλιέργειας, χρησιμοποιούμε βιολογικό λίπασμα, χωνεμένη κοπριά και κομπόστ, τα οποία ενσωματώνουμε μέσα στο χώμα του κήπου μας. Με αυτό τον τρόπο, εμπλουτίζουμε με οργανική ουσία το εδάφος και δίνουμε θρεπτικά στοιχεία που θα απορροφηθούν καλύτερα από τα φυτά. Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε υπερβολικές δόσεις λιπασμάτων, κυρίως λιπασμάτων αζώτου, οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα σε νεαρά φυτά καθώς και να τα καταστήσουν ευπαθή σε μυκητολογικές ασθένειες.
- Κλαδεύουμε καλλωπιστικά φυτά και εσπεριδοειδή δέντρα Τα κλαδέματα καλά κρατούν μέσα στο μήνα Μάρτιο καθώς κλαδεύουμε τους καλλωπιστικούς θάμνους του κήπου και του μπαλκονιού μας για να δώσουν νέα βλάστηση και ανθοφορία μέσα στην άνοιξη.Χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία, αυτή την εποχή κάνουμε το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς, το κλάδεμα της γαρδένιας, του βιβούρνου, της αγγελικής και της ορτανσίας. Αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα, ξεκινάμε το κλάδεμα των εσπεριδοειδών, το κλάδεμα της λεμονιάς, το κλάδεμα της πορτοκαλιάς, το κλάδεμα της μανταρινιάς, του γκρέιπφρουτ και του κουμκουάτ. Τα εσπεριδοειδή κλαδεύονται μέσα στην άνοιξη, αφού ολοκληρωθεί η καρποφορίας τους σε αντίθεση με τα φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα όπως η καλλιέργεια της βερικοκιάς, η καλλιέργεια της ροδακινιάς, η καλλιέργεια της αχλαδιάς, η καλλιέργεια της ροδιάς και η καλλιέργεια της μηλιάς που κλαδεύονται μέσα στον χειμώνα. Αποφεύγουμε να κλαδεύουμε με βροχερό καιρό για να μην έχουμε προσβολή από ασθένειες. Για να προστατέψουμε τα φυτά, μετά το κλάδεμα ψεκάζουμε το φύλλωμα με σκεύασμα χαλκού και καλύπτουμε τις μεγάλες τομές των κλαδιών με πάστα κλαδέματος.
- Κάνουμε νέες σπορές και φυτεύσεις γκαζόν Μέσα στον Μάρτιο, είναι ιδανική περίοδος και για νέες φυτεύσεις γκαζόν ή για να συμπληρώσουμε διάφορα κενά που έχουν δημιουργηθεί στον χλοοτάπητα. Ο σπόρος του γκαζόν, στις κατάλληλες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας, φυτρώνει σε 10-15 μέρες. Αυτή την εποχή, εκτός από σπορά γκαζόν μπορεί να γίνει και τοποθέτηση έτοιμου χλοοτάπητα. Η εγκατάσταση έτοιμου χλοοτάπητα έχει σημαντικά μεγαλύτερο κόστος συγκριτικά με τη σπορά, ωστόσο προσφέρει άμεσο και εξασφαλισμένο αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, πριν τη σπορά ή την φύτευση του γκαζόν, είναι σημαντικό να βελτιώσουμε το χώμα αφαιρώντας πέτρες, χαλίκια και ενσωματώνοντας διάφορα υλικά όπως τύρφη, κομπόστ, περλίτη, ζεόλιθο και ατταπουλγίτη για να το κάνουμε πιο αφράτο. Έτσι, εξασφαλίζουμε καλύτερο αερισμό για το γκαζόν και απομάκρυνση του νερού που περισσεύει μετά το πότισμα.
- Προστατεύουμε τα φυτά από ασθένειες και έντομα Μόλις μπαίνει η άνοιξη, ανεβαίνει η θερμοκρασία και σε συνδυασμό με την υγρασία, τα φυτά που βρίσκονται σε στάδια ανάπτυξης και ανθοφορίας, γίνονται ευαίσθητα σε προσβολές από ασθένειες και έντομα. Για να προστατέψουμε τα φυτά, χρησιμοποιούμε βιολογικά σκευάσματα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα, όπως ο χαλκός, το θειάφι, ο θερινός πολτός, ο βάκιλος Θουριγγίας, η φυσική πυρεθρίνη και τα άλατα καλίου. Εναλλακτικά, σε προληπτικό επίπεδο, μπορούμε να φτιάξουμε αυτοσχέδια σκευάσματα με φυσικά υλικά για την οικολογική προστασία των φυτών για να ψεκάσουμε τα φυτά μας. Ορισμένα σπιτικά υλικά που χρησιμοποιούμε στον κήπο είναι η μαγειρική σόδα, το πράσινο σαπούνι, το γάλα, το ξύδι, το πιπέρι καγιέν, η κανέλα και η τσουκνίδα. Και βέβαια να μην ξεχάσουμε την στάχτη που εφαρμόζουμε γύρω από τα φυτά για την προστασία από σαλιγκάρια και γυμνοσάλιαγκες, καθώς αυτή την περίοδο παρατηρείται κινητικότητα λόγω αυξημένης υγρασίας.