Πως να διαλέξω σωστό λίπασμα
Ένα πλήρες λίπασμα ή φυτική τροφή – βιολογικό ή ανόργανο προϊόν – είναι ένα πολύ βασικό «αντικείμενο» για επιτυχίες στο γκαζόν, με φυτά τοπίου, στον κήπο σας και με τα φυτά εσωτερικού χώρου. Με λίγη μελέτη για τα λιπάσματα και τις προτεινόμενες χρήσεις τους, μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα και να αυξήσετε την παραγωγικότητα σας! Υπάρχουν οργανικά και ανόργανα λιπάσματα, τα οποία και τα δύο είναι διαθέσιμα σε σκόνη, υγρή και κοκκώδη μορφή λιπάσματος, ρίξτε μια ματιά στα λιπάσματα μας. Μια μελέτη των λιπασμάτων και των συνιστώμενων δόσεων τους αξίζει τον κόπο, τόσο από πλευράς εξοικονόμησης χρημάτων όσο και από πλευράς αυξημένης παραγωγικότητας και αποφυγής κινδύνου να παραφορτώσετε τα φυτά σας!
Ποια είναι τα βασικά στοιχεία του πλήρους λιπάσματος; Ένα πλήρες λίπασμα πρέπει να περιέχει τρία βασικά στοιχεία των φυτικών θρεπτικών συστατικών:
- Άζωτο, το οποίο προάγει την ανάπτυξη των φύλλων και του στελέχους.
- Ο φώσφορος, ο οποίος βοηθά τα φυτά να αναπτυχθούν και να ανθίσουν καθώς και να κάνει τους μίσχους τους δυνατούς.
- Ποτάσα, κάλιο που βοηθά την ανάπτυξη των ριζών και, σε κάποιο βαθμό, λειτουργεί ως τροχός ισορροπίας μεταξύ των άλλων δύο.
Σύμφωνα με την βοτανική, το ποσοστό αυτών των τριών στοιχείων λιπάσματος που αποτελούν τη «φυτική τροφή» πρέπει να τυπώνεται στη σακούλα ή στο δοχείο. Χορηγούνται πάντα με την ίδια σειρά: άζωτο, φώσφορος και κάλιο γνωστά και ως αναλογία n-p-k. Για παράδειγμα, ένα λίπασμα χαμηλής περιεκτικότητας σε άζωτο 5-10-10 είναι τέτοιο επειδή ο 1ος αριθμός αντιπροσωπεύει την περιεκτικότητα σε άζωτο! Εάν η συνολική ποσότητα κάθε στοιχείου σε ένα συγκεκριμένο λίπασμα δεν έχει τη μορφή που τα φυτά μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως φυτική τροφή, η ανάλυση πρέπει επίσης να δείχνει το ποσοστό που είναι διαθέσιμο στα φυτά.
Πολλά λιπάσματα περιέχουν επίσης μερικά ακόμη στοιχεία:
- Σίδερο
- Χαλκός
- Μαγγάνιο
- Ασβέστιο
Ποιοι είναι οι βασικοί τύποι λιπασμάτων των φυτικών τροφίμων; Υπάρχουν διάφοροι τρόποι ταξινόμησης των λιπασμάτων, αλλά πρώτα θα τα χωρίσουμε ανάλογα με το αν είναι οργανικά ή ανόργανα..! Τα πλήρη οργανικά λιπάσματα είναι αυτά που προέρχονται από ζώα ή από φυτά.. Όπως η κοπριά! Το οστεάλευρο προέρχεται από αλεσμένα οστά ζώων και άλλα απόβλητα από σφαγείο. Χρησιμοποιείται ευρέως ως οργανικό λίπασμα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φώσφορο και πρωτεΐνες! Το αίμα ή το αποξηραμένο αίμα χρησιμεύει ως μία από τις υψηλότερες πηγές αζώτου. Παρέχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Αυτό έρχεται ως ξηρή, αδρανής σκόνη που αποτελείται από αίμα βοοειδών ή χοίρων από το σφαγείο. Λίπασμα γαλακτώματος ψαριών ή ιχθυάλευρα, αυτό το οργανικό λίπασμα αναπτύσσεται από κόκαλα, υπολείμματα παραπροϊόντων και μικρά θαλάσσια ψάρια που αλιεύονται άγρια. Αυτό το λίπασμα προσφέρει περισσότερη πρωτεΐνη από οποιοδήποτε άλλο φυτικό θρεπτικό συστατικό. Από την άλλη πλευρά, το αλεύρι φυκιών ή το λίπασμα φυκιών χρησιμεύει ως μια άλλη καλή οργανική τροφοδοσία στο έδαφος. Ξυπνά τα μικρόβια στο έδαφος για να βοηθήσει στη διάσπαση της οργανικής ύλης για κατανάλωση από τα φυτά…! Η κοπριά (φρέσκια ή αποξηραμένη), που προέρχεται από περιττώματα ζώων είναι ένα κοινό οργανικό λίπασμα που χρησιμοποιείται από τους αγρότες για την καλλιέργεια του εδάφους. Με υψηλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά, αυτό το υλικό συμβάλλει σημαντικά στη γονιμότητα του εδάφους και σε μια γενναιόδωρη συγκομιδή. Βρίσκετε συχνά κοπριά αναμεμειγμένη με λίπασμα. Αυτά τα υλικά είναι συγκριτικά χαμηλά στη χημική τους ανάλυση, αλλά συχνά φαίνεται να παρέχουν οφέλη δυσανάλογα με το περιεχόμενό τους. Δεν μπορούν να κάψουν τα φυτά σας και απελευθερώνουν τις χημικές τους ουσίες αργά καθώς σταδιακά αποσυντίθενται.
Φυσικά Χημικά σε Λιπάσματα Τα ανόργανα λιπάσματα είναι ήδη στη βασική τους χημική μορφή. Ορισμένα από αυτά, όπως μερικά λάιμ και φωσφορικά άλατα, είναι φυσικά χημικά. Άλλα είναι κατασκευασμένα χημικά. Δεδομένου ότι είναι ήδη σε χημική μορφή – που είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο τα φυτά μπορούν να τα απορροφήσουν ανεξάρτητα από την προέλευσή τους – δρουν πολύ πιο γρήγορα από τα οργανικά λιπάσματα. Η αποσύνθεση δεν είναι απαραίτητη. Άλλα σημεία υπέρ τους είναι ότι είναι συνήθως φθηνότερα, μπορείτε να ελέγξετε με μεγαλύτερη ακρίβεια την ποσότητα των φυτικών τροφών που παρέχετε. Έχουν επίσης υψηλότερες συγκεντρώσεις φυτικών λιπασμάτων, ώστε να χρειάζεστε λιγότερα ανόργανα από τα οργανικά λιπάσματα για να κάνετε την ίδια δουλειά.
Υγρά Λιπάσματα Μια τρίτη βασική ομάδα είναι τα υδατοδιαλυτά υγρά φυτικά λιπάσματα. Εδώ περιλαμβάνουμε και τους δύο τύπους τα οργανικά υγρά λιπάσματα όπως τα υγρά γαλακτώματα ψαριών και τα καθαρά χημικά ή ανόργανα υδατοδιαλυτά λιπάσματα σκόνες και υγρά. Και τα δύο είναι βολικά στη χρήση και εξίσου αποτελεσματικά στο έδαφος. Η ανόργανη ομάδα, ωστόσο, προσφέρεται για κάπως πιο γρήγορη απορρόφηση όταν χρησιμοποιείται για τροφοδοσία στα φύλλα ή στις ρίζες.
Λίπασμα Ανά Τύπο Περιεχομένου Μπορούμε επίσης να χωρίσουμε τα λιπάσματα σε δύο ομάδες ανάλογα με το περιεχόμενό τους. Το ένα είναι ο τύπος λιπάσματος υψηλής περιεκτικότητας σε άζωτο, το οποίο προάγει την ανάπτυξη των φύλλων σε γρασίδι, φυλλώδη λαχανικά και φυλλώδη φυτά – αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να γνωρίζετε τους αριθμούς των λιπασμάτων. Ένα καλό παράδειγμα αυτού είναι το 10-5-5, που χρησιμοποιείται ως λίπασμα χόρτου σε ορισμένες περιοχές. Ο άλλος είναι ο τύπος χαμηλής περιεκτικότητας σε άζωτο, στον οποίο ο φώσφορος και η ποτάσα παίζουν πιο σημαντικό ρόλο. Ένα από αυτά είναι το 5-10-10, που χρησιμοποιείται κυρίως ως τροφή για δέντρο, τριαντάφυλλο και βολβό. Χρησιμοποιήστε τον πρώτο τύπο όπου επιθυμείτε ανάπτυξη μίσχων και φύλλων και τον δεύτερο όπου τα άνθη και οι καρποί είναι σημαντικά, καθώς και για όλες τις ριζικές καλλιέργειες.