Γιατί μαυρίζουν τα φύλλα στα φυτά: Previous item Πολλαπλασιάστε τα φυτά σας... Next item Ρεβύθι, καλλιέργεια στο...

Γιατί μαυρίζουν τα φύλλα στα φυτά:

Όταν βλέπουμε τα φύλλα ενός φυτού να μαυρίζουν, είναι φυσιολογικό να ανησυχούμε για την υγεία του.

Τα μαυρίσματα των φύλλων αποτελούν συμπτώματα που δημιουργούνται στα φυτά λόγω κακής φροντίδας που συχνά σχετίζονται με το πότισμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το μαύρισμα στα φύλλα αποτελεί ένδειξη σοβαρότερης προσβολής από κάποιο έντομο ή από ασθένειες.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί σε όλα τα φυτά από τα λουλούδια και τα φυτά εσωτερικού χώρου, μέχρι τα αρωματικά φυτά, τα κηπευτικά και τα δέντρα του κήπου μας.

Το μαύρισμα των φύλλων σταδιακά κάνει τα φυτά αδύναμα και μειώνει τη φωτοσυνθετική τους δραστηριότητα, ενώ στην περίπτωση ασθενειών μπορεί πολύ γρήγορα να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα μέχρι και την καταστροφή των φυτών.

Τι προκαλεί μαύρισμα στα φύλλα των φυτών και πώς το αντιμετωπίζουμε;

  1. Τα φύλλα μαυρίζουν λόγω υπερβολικής υγρασίας στο χώμα

Η υπερβολική υγρασία στη γλάστρα ή στο έδαφος μπορεί να προκαλέσει μαύρες κηλίδες και εκτεταμένα μαυρίσματα στα φύλλα των φυτών. Το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι χαρακτηριστικό για τα φυτά εσωτερικού χώρου, όταν ποτίζουμε πολύ συχνά και με περισσότερο νερό απ’ ότι χρειάζονται.

Το ίδιο συμβαίνει σε όλα τα φυτά που βρίσκονται σε γλάστρα όταν έχουμε κακή στράγγιση, με αποτέλεσμα να μην απομακρύνεται το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα. Μπορεί να παρατηρήσουμε επίσης κιτρίνισμα στα φύλλα, πτώση των φύλλων και των λουλουδιών.

Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της υπερβολικής υγρασίας, πριν ποτίσουμε τα φυτά ελέγχουμε ότι έχει στεγνώσει το χώμα. Αποφεύγουμε να φυτεύουμε τα φυτά απευθείας σε κασπώ και επιλέγουμε γλάστρες που διαθέτουν τρύπες στη βάση για να απομακρύνεται το νερό.

  1. Τα φύλλα μαυρίζουν λόγω προσβολής από ασθένειες

Σε αρκετά φυτά όπως για παράδειγμα στην καλλιέργεια της αχλαδιάς και στην καλλιέργεια της μηλιάς τα φύλλα μαυρίζουν λόγω προσβολής ασθένειες όπως το φουζικλάδιο και το βακτηριακό κάψιμο. Το φουζικλάδιο δημιουργεί μαυρίσματα και στην καλλιέργεια της μουσμουλιάς.

Στα καλλωπιστικά φυτά, όπως στις τριανταφυλλιές, παρατηρούμε μαύρες κηλίδες και μαυρίσματα στα φύλλα λόγω προσβολής από την ασθένεια της μαύρης κηλίδωσης της τριανταφυλλιάς.

Για να αποφύγουμε την ανάπτυξη ασθένειων, φυτεύουμε σε αραιές αποστάσεις και κλαδεύουμε τα φυτά για να έχουν καλύτερο αερισμό.

Για να αντιμετωπίσουμε τα μαυρίσματα που προκαλούνται από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες, και ψεκάζουμε τα φύλλα με βιολογικά σκευάσματα όπως ο χαλκός και το βρέξιμο θειάφι που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.
  1. Τα φύλλα μαυρίζουν λόγω προσβολής από έντομα

Σε αρκετά καρποφόρα δέντρα, όπως στην καλλιέργεια της λεμονιάς, στην καλλιέργεια της πορτοκαλιάς και την καλλιέργεια της μανταρινιάς, τα έντομα του αλευρώδη και της μελίγκρας εκκρίνουν μία ουσία σαν μέλι (μελίτωμα) που κάνει τα φύλλα να κολλάνε.

Πάνω στα μελιτώματα, σε δεύτερο στάδιο, εμφανίζεται ο μύκητας της καπνιάς που προκαλεί μαύρισμα στα φύλλα, καθώς και στους καρπούς.

Ανάλογα μαυρίσματα στα φύλλα από τον μύκητα της καπνιάς συναντάμε και στον λαχανόκηπο, στην καλλιέργεια της αγγουριάς, στην καλλιέργεια της κολοκυθιάς, στην καλλιέργεια του πεπονιού, στην καλλιέργεια του καρπουζιού καθώς και στην καλλιέργεια της αγκινάρας.

Για την αντιμετώπιση της μελίγκρας και αλευρώδη καθώς και της εμφάνισης της καπνιάς στα φύλλα των φυτών, ψεκάζουμε με βιολογικά σκευάσματα αλάτων καλίου ή θερινού πολτού μαζί με χαλκό.

Κι ένα ακόμα μυστικό για το μαύρισμα των φύλλων των  φυτών

Μαυρίσματα στα φύλλα των φυτών μπορεί να εμφανιστούν και λόγω εγκαυμάτων, ειδικά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού και όταν ψεκάζουμε τα φυτά μεσημεριανές ώρες με έντονη ηλιοφάνεια.

Διαβάστε εκατοντάδες άρθρα που θα σας λύσουν κάθε απορία για #green-masters πατώντας εδώ