Ποια πλεονεκτήματα προσφέρει το πότισμα με σταγόνες Previous item Εύκολα λαχανικά για... Next item Αντιμετώπιση για το...

Ποια πλεονεκτήματα προσφέρει το πότισμα με σταγόνες

Είναι καιρός να αναβαθμίσουμε τον τρόπο που ποτίζουμε τα φυτά μας και να εγκαταστήσουμε ένα σύστημα ποτίσματος με σταγόνες. Το πότισμα αποτελεί βασική φροντίδα που χρειάζονται όλα τα φυτά και μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα αν το αμελήσουμε.Πολλοί φίλοι της κηπουρικής συνηθίζουν να ποτίζουν παραδοσιακά τα φυτά τους με ένα λάστιχο, ωστόσο η συγκεκριμένη επιλογή δεν είναι η καλύτερη για το σωστό πότισμα. Όταν ποτίζουμε με λάστιχο, συχνά τα φυτά δέχονται παραπάνω νερό από όσο πρέπει.

Ως αποτέλεσμα, εμφανίζονται χαρακτηριστικά συμπτώματα από υπερβολικό πότισμα όπως φύλλα που κιτρινίζουν, εμφανίζονται μαυρίσματα στα φύλλα, σαπίσματα στη ρίζα και προσβολές από ασθένειες. Αντίθετα, τo πότισμα με σταγόνες είναι το πιο αποτελεσματικό, το πιο οικονομικό και περιβαλλοντικά το πιο ωφέλιμο σύστημα ποτίσματος.

Διαθέτει όλα εκεινά τα χαρακτηριστικά που μας εξασφαλίζουν ομοιόμορφο πότισμα για να απολαμβάνουμε υγιή φυτά με πλούσια ανθοφορία και σημαντική παραγωγή καρπών. Ας δούμε, λοιπόν, γιατί το πότισμα με σταγόνες αποτελεί το πιο δημοφιλές σύστημα ποτίσματος και ποια πλεονεκτήματα μας προσφέρει για την καλύτερη ανάπτυξη των φυτών.

Τι είναι το πότισμα με σταγόνες; Το πότισμα με σταγόνες είναι ένα σύστημα ποτίσματος που μας επιτρέπει να ποτίζουμε τα φυτά ομοιόμορφα και ταυτόχρονα να εξοικονομούμε νερό. Περιλαμβάνει ένα σύστημα πλαστικών σωλήνων, συνδέσμων και σταλακτήρων σταθερής ή ρυθμιζόμενης παροχής που ρίχνουν σταγόνα-σταγόνα το νερό κοντά στο ριζικό σύστημα των φυτών. Το σύστημα ποτίσματος με σταγόνες μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα είδη φυτών από κηπευτικά και αρωματικά φυτά, μέχρι καλλωπιστικά φυτά, λουλούδια, θάμνους και καρποφόρα δέντρα. Επιπλέον, έχει πολύ μικρό οικονομικό κόστος συγκριτικά με τα οφέλη που μας προσφέρει όσον αφορά την ευκολία, την αποτελεσματικότητα και τον περιορισμό της σπατάλης του νερού που πετυχαίνουμε.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του ποτίσματος με σταγόνες. Το πότισμα με σταγόνες χρησιμοποιείται σε ερασιτεχνικούς κήπους, σε γλάστρες και σε επαγγελματικές καλλιέργειες, καθώς προσφέρει μία σειρά από σημαντικά πλεονεκτήματα:

 1. Εξοικονομούμε σημαντικές ποσότητες νερού.Εφαρμόζοντας πότισμα με σταγόνες κάνουμε μεγάλη οικονομία στην ποσότητα νερού που χρησιμοποιούμε. Οι ρυθμιζόμενοι σταλάκτες μας επιτρέπουν να ρίχνουμε συγκεκριμένη ποσότητα νερού. Επιπλέον, το σύστημα ποτίσματος με σταγόνες έχει πολύ μικρές απώλειες νερού λόγω εξάτμισης, κάτι που είναι πολύ ωφέλιμο από περιβαλλοντικής και από οικονομικής άποψης για να αποφύγουμε μεγάλη κατανάλωση νερού.
 2. Παρέχουμε στα φυτά την σωστή ποσότητα νερού. Όταν ποτίζουμε τα φυτά μας με το λάστιχο, είναι πρακτικά δύσκολο να υπολογίσουμε την απαιτούμενη ποσότητα που χρειάζονται σε κάθε στάδιο ανάπτυξης. Με το σύστημα ποτίσματος με σταγόνες, μπορούμε να ρυθμίσουμε τις ακριβείς ποσότητες νερού που απαιτούνται ανάλογα την εποχή, την περίοδο της άνοιξης,
  του καλοκαιριού, του φθινοπώρου και του χειμώνα.
 3. Περιορίζουμε την ανάπτυξη στα ανεπιθύμητα αγριόχορτα (ζιζάνια).Κατά την εφαρμογή του συστήματος ποτίσματος με σταγόνες, το νερό διαβρέχει περιορισμένη επιφάνεια του εδάφους γύρω από τα φυτά και τα δέντρα του κήπου μας, χωρίς να επεκτείνεται παραπέρα. Με αυτό τον τρόπο περιορίζουμε το φύτρωμα και την ανάπτυξη των ζιζανίων, των ανεπιθύμητων αγριόχορτων που δημιουργούν σημαντικό πρόβλημα στα φυτά του κήπου μας.
 4. Συνδυάζουμε την προσθήκη υδατοδιαλυτού λιπάσματος. Το σύστημα ποτίσματος με σταγόνες, τόσο στον κήπο όσο και στο μπαλκόνι, μπορεί να συνδεθεί με λιπαντήρα κατάλληλης χωρητικότητας για τον αριθμό των φυτών που διαθέτουμε. Με τη σύνδεση του λιπαντήρα, γίνεται πολύ εύκολη η προσθήκη του κατάλληλου υγρού ή υδατοδιαλυτού λιπάσματος και η άμεση απορρόφηση του από τα φυτά.
 5. Προστατεύουμε τα φυτά από ασθένειες. Το σύστημα ποτίσματος με σταγόνες διαθέτει εξαιρετική ακρίβεια και ομοιόμορφη διανομή του νερού, κοντά στις ρίζες και όχι πάνω στο φύλλα του φυτού. Η διατήρηση στεγνού του φυλλώματος και η αποφυγή υγρασίας βοηθά στην προστασία από την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών που εμφανίζονται συχνά στα φυτά μας.
 6. Εξοικονομούμε πολύτιμο χρόνο.Το σύστημα ποτίσματος με σταγόνες βοηθά να εξοικονομήσουμε πολύτιμο χρόνο, καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να ποτίζουμε ταυτόχρονα όλα τα φυτά που έχουμε στον κήπο ή το μπαλκόνι μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ανοίξουμε την βρύση ή την παροχή του συστήματος ποτίσματος για όσο χρόνο απαιτείται και να την κλείσουμε στη συνέχεια.
 7. Προγραμματίζουμε το πότισμα.Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του συστήματος ποτίσματος με σταγόνες είναι ότι συνδέεται πολύ εύκολα με ένα προγραμματιστή για αυτόματο πότισμα. Η σύνδεση του προγραμματιστή με το σύστημα ποτίσματος με σταγόνες μας λύνει τα χέρια, καθώς ποτίζει αυτόματα σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες, ακόμα και όταν λείπουμε για διακοπές.
 8. Ποτίζουμε σε κήπους με κλίση. Το σύστημα ποτίσματος με σταγόνες προσφέρει αποτελεσματικότητα και σε κήπους με εδάφη που διαθέτουν μεγάλη κλίση, χωρίς να έχουμε απώλεια νερού. Ακόμα και σε συστήματα κάθετης φύτευσης κήπων (vertical garden) που απαιτεί μεγάλη ακρίβεια το πότισμα, το σύστημα ποτίσματος με σταγόνες μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία.
 9. Διατηρούμε καθαρό τον χώρο μας. Με το σύστημα ποτίσματος με σταγόνες, σε αντίθεση με το πότισμα με λάστιχο, δεν ρίχνουμε πολλά νερά στο χώμα του κήπου μας και στο πάτωμα του μπαλκονιού μας. Λόγω της ελεγχόμενης ποσότητας νερού, αποφεύγουμε να λερώνουμε ταμπαλκόνια και τον κήπο μας καθώς και τα παπούτσια μας με πολλά νερά και λάσπες κάτι που είναι πολύ ενοχλητικό.

Κι ένα μυστικό για το σύστημα ποτίσματος με σταγόνες.

Όταν επικρατούν δυνατοί άνεμοι, το πότισμα με λάστιχο ή με εκτοξευτήρες γίνεται ιδιαίτερα δύσκολο και έχει μεγάλες απώλειες νερού.

Αντίθετα, το σύστημα ποτίσματος με σταγόνες δεν επηρεάζεται από τον αέρα και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας, ακόμα και στις πιο ανεμόπληκτες περιοχές.