Κηπουρική για παιδιά Previous item Λαχανόκηπος: 4 συμβουλές... Next item Πως φτιαχνουμε τον δικό...

Κηπουρική για παιδιά

Βάλτε την κηπουρική για παιδιά στην καθημερινότητά τους και χαρίστε τους μοναδικές εμπειρίες 

Ο κήπος αποτελεί για τα παιδιά ένα ανεξερεύνητο τοπίο γεμάτο προκλήσεις! Είναι πια γνωστό και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η ενασχόληση των παιδιών με την κηπουρική προσφέρει πολλά πέρα από τη διασκέδαση και το παιχνίδι, που είναι εξίσου σημαντικά. Μπαίνοντας στη διαδικασία της περιποίησης του κήπου και της καλλιέργειας των φυτών τα παιδιά κατακτούν νέες δεξιότητες, ενισχύουν την υπευθυνότητα αλλά και την αυτοεκτίμησή τους, αναπτύσσουν τη δημιουργικότητα τους και μαθαίνουν να συνεργάζονται. Φυσικά εξοικειώνονται με το περιβάλλον και μαθαίνουν βιωματικά να το σέβονται και να το προστατεύουν.

  • Τα μικρότερα παιδιά στον κήπο μπορούν να βρουν ένα χώρο που θα εξερευνήσουν όλες τους αισθήσεις. Έρχονται σε επαφή με διάφορες υφές, από το βρεγμένο ή το στεγνό χώμα, μέχρι τα χλωρά ή τα ξερά φύλλα, τους λείους ή τους χνουδωτούς καρπούς. Αντιλαμβάνονται διαφορετικές μυρωδιές, από το κομμένο γρασίδι και το υγρό χώμα μέχρι τα αρώματα των λουλουδιών. Και φυσικά δέχονται πολλά οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα, χρώματα, σκιές, τον ήχο του αέρα, των πουλιών, του νερού.
  • Σε γνωστικό επίπεδο τα μεγαλύτερα παιδιά μέσα από τον κήπο μπορούν να παρατηρήσουν το βιολογικό κύκλο διάφορων οργανισμών (φυτά, έντομα, μικρά ζώα), τα καιρικά φαινόμενα, να δημιουργήσουν απλές κατασκευές, να αντιληφθούν τη διατροφική αξία των φρούτων και των λαχανικών και πολλά άλλα.

Συνήθως τα παιδιά βλέποντας τους ενήλικους της οικογένειας να ασχολούνται με τον κήπο, θέλουν κι αυτά να συμμετέχουν. Επομένως το πρώτο βήμα έχει γίνει! Στη συνέχεια προκειμένου να εξοικειωθούν και αποκτήσουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον χρειάζεται να νοιώσουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν ακόμα κι ότι έχουν το δικό τους χώρο στον κήπο, το μπαλκόνι ή την ταράτσα.

  • Είναι λοιπόν χρήσιμο να υπάρχει ένας μικρός χώρος αρχικά με χώμα ή λίγες γλάστρες όπου το παιδί να μπορεί να καλλιεργήσει 2-3 δικά του λαχανικά ή λουλούδια ή ακόμα και να διαμορφώσει με 2-3 φυτεύσεις. Χρήσιμα είναι επίσης και τα εργαλεία κήπου και τα γάντια που είναι σχεδιασμένα για παιδιά καθώς τους επιτρέπουν να κάνουν τις κηποτεχνικές εργασίες και με ασφάλεια αλλά και με ευκολία.
  • Πέρα από τον μικρό χώρο που τα παιδιά θα καλλιεργούν στον υπόλοιπο κήπο θα μπορούσαν να τοποθετηθούν ταΐστρες πουλιών, λουλούδια που προσελκύουν πεταλούδες (όπως λαντάνες, Buddleja και κόσμος) και πασχαλίτσες (όπως οι αγγελικές, οι καλέντουλες, τα γεράνια), ακόμα και ένα μικρό υδάτινο στοιχείο.
  • Το ενδιαφέρον παραμένει ζωντανό όσο ο κήπος εξελίσσεται. Επιτρέψτε στα μικρά παιδιά να συμμετέχουν στο πότισμα, το ξεβοτάνισμα αλλά και τη συγκομιδή καρπών και λουλουδιών. Για τα μεγαλύτερα παιδιά επιλέξτε λουλούδια με παρατεταμένη ανθοφορία και λαχανικά με γρήγορη παραγωγή όπως το μαρούλι, το σπανάκι, η φράουλα.
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τα υλικά του κήπου και τη δημιουργικότητα τους και να φτιάξουν από απλά μπουκέτα και στεφάνια με τα λουλούδια του κήπου μέχρι αυτοσχέδιες χειροτεχνίες.
  • Τέλος η κομποστοποίηση είναι μία σημαντική διαδικασία με συνεχή εξέλιξη την οποία τα παιδιά συνήθως θέλουν να γνωρίσουν. Στην κομποστοποίηση τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν διαχωρίζοντας τα κατάλληλα υλικά και τα μεγαλύτερα παιδιά τοποθετώντας τα στον κάδο ή τον ειδικό σωρό. Η κομποστοποίηση είναι μια σημαντική διαδικασία με εκπαιδευτικό χαρακτήρα για μικρούς αλλά και για μεγάλους.

Διαβάστε εκατοντάδες άρθρα που θα σας λύσουν κάθε απορία για #green-masters πατώντας εδώ