Πώς να φυτέψετε με επιτυχία λαχανικά σε μπαλκόνι στην πόλη Previous item Καλλιέργεια μπανάνας στον... Next item Ποια πλεονεκτήματα...

Πώς να φυτέψετε με επιτυχία λαχανικά σε μπαλκόνι στην πόλη

Τι είδη λαχανικών να επιλέξετε για τον λαχανόκηπο στο μπαλκόνι; Όταν επιλέγετε λαχανικά για να φυτέψετε σε μπαλκόνι στην πόλη, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το τοπικό κλίμα, τον διαθέσιμο χώρο και το φως του ήλιου. Παρακάτω συγκεντρώσαμε τα κύρια λαχανικά, κηπευτικά και αρωματικά φυτά που αναπτύσσονται με επιτυχία σε γλάστρες και μπορούν να ευδοκιμήσουν στο κλίμα της πόλης.

Ντοματίνια: Τα ντοματίνια είναι εύκολο να αναπτυχθούν και παράγουν άφθονους καρπούς εάν βρουν καλό χώρο στο μπαλκόνι. Χρειάζονται σίγουρα καλάμια υποστύλωσης και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη γλάστρα. Μην ξεχνάτε να προσθέσετε λίπασμα ασβεστίου – μαγνησίου για την τάπα, ανά 20 μέρες καθώς και προσθήκη κόμποστ κατά τη φύτευση.

Πιπεριές: Οι πιπεριές που βρίσκουμε στα φυτώρια απαντούν σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχημάτων και μπορούν να καλλιεργηθούν σε μικρές γλάστρες ή μεγαλύτερα φυτοδοχεία. Χρειάζονται άφθονο ηλιακό φως και ζέστη για να ευδοκιμήσουν. Με κατάλληλο κλάδεμα μπορούν να καρπίσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να βγάλουν μεγαλύτερους καρπούς. Προσέχετε το πότισμα ώστε να γίνεται με επαναλαμβανόμενα και με επαρκή ποσότητα. Συνήθως οι ποικιλίες πιπεριάς τύπου κέρατου γίνουν καλύτερα αποτελέσματα στο μπαλκόνι.

Μαρούλι και άλλα χόρτα για σαλάτες: Το μαρούλι καθως και άλλα χόρτα για σαλάτες (σέσκουλο, ρόκα, λάχανο) μπορούν να καλλιεργηθούν και σε ρηχά φυτοδοχεία (λεκάνες) και μπορούν να συγκομιστούν οποιαδήποτε στιγμή ακόμα κι όταν είναι μικρά με αποτέλεσμα να υπάρχει συνεχή παροχή φρέσκων χορταρικών για τη σαλάτα σας. Άλλωστε τα η καλλιέργεια μικρολαχανικών (microgreeens) όσο και των μικρόφυτων (baby plants) κερδίζει όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην ερασιτεχνική καλλιέργεια λαχανικών.

Σπανάκι: Αν και το σπανάκι είναι χορταρικό το εντάσσουμε σε ξεχωριστή κατηγορία λόγω της συχνής χρησης του σε σαλάτες και πίτες καθώς και ότι φυτεύοντας σπάνάκι σε μια ή δύο γλάστρες στο μπαλκόνι θα έχετε πάντα φρέσκο σπανάκι για τη σαλάτα σας. Το σπανάκι καλλιεργείται όλο το χρόνο στο μπαλκόνι. Χρειάζεται μερική σκίαση και τακτικό πότισμα, ενώ οι απαιτήσει σε λίπανση είναι
μικρές. Καλλιεργείστε το και ως μικρολαχανικό και δεν θα χάσετε!

Βότανα και αρωματικά (μυρωδικά της κουζίνας): Βότανα και αρωματικά φυτά όπως ο βασιλικός, ο μαϊντανός, το θυμάρι και η μέντα καλλιεργούνται εύκολα σε γλάστρες και προσθέτουν γεύση και άρωμα σε πολλά φαγητά. Μπορούν να καλλιεργηθούν σε μικρές γλάστρες ή ακόμα και να συνδυαστούν με άλλα λαχανικά σε μεγαλύτερα φυτοδοχεία. Όταν επιλέγετε λαχανικά για να φυτέψετε σε ένα μπαλκόνι στην πόλη, λάβετε υπόψη την ποσότητα του ηλιακού φωτός που δέχεται το μπαλκόνι σας, το μέγεθος των γλαστρών σας και το τοπικό κλίμα του μπαλκονιού σας (αλλιώς αναπτύσσονται τα φυτά σε ένα βορινό μπαλκόνι από αυτά σε ένα ανατολικό ή με νότια έκθεση). Επιλέγοντας τα σωστά λαχανικά, μπορείτε να απολαύσετε μια άφθονη συγκομιδή φρέσκων προϊόντων όλη την εποχή!

Τι λίπασμα να χρησιμοποιήσετε στο λαχανόκηπο στο μπαλκόνι; Όταν καλλιεργείτε λαχανικά σε ένα μπαλκόνι, είναι σημαντικό να τους παρέχετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν. Ακολουθούν ορισμένοι τύποι λιπασμάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν:

Οργανικά λιπάσματα (Εδαφοβελτιωτικά): Τα οργανικά λιπάσματα όπως το κομπόστ, το τσάι κομπόστ (υγρό κόμποστ) και η κοπριά είναι μια εξαιρετική επιλογή για την καλλιέργεια λαχανικών σε γλάστρες και όχι μόνο. Είναι λιπάσματα βραδείας αποδέσμευσης και παρέχουν μια σειρά από θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα φυτά. Συνήθως θα πρέπει να συνδυαστούν και με άλλα λιπάσματα. Υγρά οργανικά λιπάσματα: Τα υγρά λιπάσματα όπως το εκχύλισμα φυκιών και το τσάι κόμποστ μπορούν να εφαρμοστούν απευθείας στο έδαφος της γλάστρας. Έχουν γρήγορη δράση και παρέχουν γρήγορη ώθηση των θρεπτικών συστατικών από το έδαφος στο φυτό.

Λιπάσματα βραδείας αποδέσμευσης (οραγνοανόργανα βιολογικά κοκκώδη λιπάσματα): Λιπάσματα βραδείας αποδέσμευσης, όπως τα κοκκώδη λιπάσματα μπορούν να αναμειχθούν στο έδαφος της γλάστρας πριν από τη φύτευση αλλά και κατά τη διάρκεια της καλλιέργεια των λαχανικών.. Απελευθερώνουν τα θρεπτικά συστατικά αργά με την πάροδο του χρόνου, παρέχοντας μια σταθερή παροχή θρεπτικών ουσιών στα φυτά. Όταν χρησιμοποιείτε λιπάσματα στον λαχανόκηπο του μπαλκονιού σας, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες στη συσκευασία και να μην κάνετε υπερβολική λίπανση, καθώς αυτό μπορεί να βλάψει τα φυτά. Επίσης, είναι καλή ιδέα να ελέγχετε περιοδικά το pH του εδάφους για να βεβαιωθείτε ότι τα φυτά λαμβάνουν τη σωστή ισορροπία θρεπτικών συστατικών. Λιπάσματα και των τριών κατηγοριών μπορούν να συνδυαστούν αποτελεσματικά μεταξύ τους.

Συνδυάστε καλλωπιστικά φυτά (ετήσια ή πολυετή) με λαχανικά στο μπαλκόνι. Ποια είναι τα πιο δημοφιλή είδη φυτών; Μπορείτε να φυτέψετε καλλωπιστικά φυτά μαζί με τα λαχανικά σας στο μπαλκόνι σας. Μάλιστα, ο συνδυασμός καλλωπιστικών φυτών με λαχανικά μπορεί να
δημιουργήσει έναν όμορφο και λειτουργικό χώρο. Ορισμένα δημοφιλή καλλωπιστικά φυτά που μπορούν να φυτευτούν μαζί με τα λαχανικά είναι τα εξής:

Κατιφέδες: Οι κατιφέδες είναι ένα δημοφιλές ετήσιο φυτό με υπέροχα λουλούδια. Μάλιστα ο συνδυασμός του με τα λαχανικά βοηθάει στην απώθηση βλαβερών εντόμων από τα λαχανικά και παράλληλα την προσέλκυση ωφέλιμων εντόμων όπως οι μέλισσες που βοηθούν στην επικονίαση των λαχανικών και την αύξηση της παραγωγής.

Πετούνιες: Οι πετούνιες είναι ένα άλλο δημοφιλές ετήσιο φυτό που αναπτύσσεται εύκολα και μπορείτε να το βρείτε σε διάφορα χρώματα. Μπορείτε να το φυτέψετε και σε κρεμαστά καλάθια. Η μόνη συμβουλή για την πετούνια: Δώστε της άφθονο νεράκι και θα σας ανταμείψει με τα πολλά και μεγάλα λουλούδια της.

Καπουτσίνος: Ο καπουτσίνος είναι ένα φυτό με όμορφα λουλούδια που μπορούν να φυτευτούν γύρω από τις άκρες των φυτοδοχείων ή των ζαρντινιερών μαζί με τα λαχανικά σας. Βοηθούν επίσης στην απώθηση των αφίδων και άλλων παρασίτων.

Πανσέδες: Οι πανσέδες είναι ένα δημοφιλές ετήσιο που μπορεί να προσθέσει χρώμα και ενδιαφέρον στον κήπο του μπαλκονιού σας.

Παχύφυτα: Τα παχύφυτα είναι φυτά χαμηλής συντήρησης που μπορούν να φυτευτούν σε μικρά δοχεία μαζί με τα λαχανικά σας. Θα βρείτε διάφορα σχήματα και μεγέθη που μπορούν να προσθέσουν όμορφες οπτικές βελτιώσεις στον κήπο σας. Δεν συνεισφέρουν στην προσέλκυση εντόμων στα λαχανικά σας και ο λόγος που φυτεύονται μαζί είναι συνήθως αισθητικός. Όταν επιλέγετε καλλωπιστικά φυτά για να φυτέψετε μαζί με τα λαχανικά σας, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τις απαιτήσεις τους σε ηλιακό φως και νερό, καθώς και τις συνήθειες ανάπτυξης. Επιλέγοντας φυτά που συμπληρώνουν τα λαχανικά σας και δημιουργούν έναν πλουραλιστικό χώρο, μπορείτε να απολαύσετε έναν όμορφο και παραγωγικό μπαλκονόκηπο.

Σύστημα αυτόματου ποτίσματος στο λαχανόκηπο στο μπαλκόνι.Η δημιουργία συστήματος άρδευσης για τον λαχανόκηπο του μπαλκονιού διασφαλίζει ότι τα φυτά θα λαμβάνουν το νερό που χρειάζονται χωρίς να απαιτείται καθημερινό πότισμα με το χέρι. Η στάγδην άρδευση είναι πλέον δημοφιλής επιλογή για πότισμα φυτών στο μπαλκόνι, με εύκολη εγκατάσταση.

Βήματα για να δημιουργήσετε μόνοι σας ένα σύστημα άρδευσης για το μπαλκόνι σας.
Επιλέξτε και σχεδιάστε τη γραμμή που θα ακολουθήσει ο κεντρικός σωλήνας: Ο κεντρικός σωλήνας ποτίσματος είναι διαμέτρου Φ16 ή Φ20. Συνδέεται με την παροχή του νερού και τον προγραμματιστή ποτίσματος. Μπορεί να έχει διακλάδωση δώσει ανάλογα με την εγκατάσταση των γλαστρών στο μπαλκόνι και φυσικά το μέγεθος του μπαλκονιού. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις ακολουθεί μια γραμμή.

Εγκαταστήστε τα σωληνάκια που καταλήγουν στις γλάστρες: Στον κεντρικό σωλήνα άρδευσης μπαίνουν τα μικρά σωληνάκια (ονομάζεται και μακαρόνι) διαμέτρου Φ6 που καταλήγουν με τα μπεκάκια στις γλάστρες. Αυτά συνδέονται με τον κεντρικό σωλήνα με μικρές φις πλαστικές ενώσεις και οι τρύπες στον κεντρικό σωλήνα ανοίγονται με σγρομπία.

Εγκαταστήστε έναν αξιόπιστο προγραμματιστή ποτίσματος: Επιλέξτε έναν αξιόπιστο προγραμματιστή ποτίσματος που καλύπτει στα προγράμματα του τις ανάγκες ποτίσματος του δικούς σας λαχανόκηπου στο μπαλκόνι. Η καλή έρευνα αγοράς στον προγραμματιστή ποτίσματος είναι αναγκαία για να βρείτε αυτό που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες.

Ελέγχετε συχνά το σύστημα ποτίσματος: Μόλις εγκατασταθεί το σύστημα άρδευσης, δοκιμάστε το για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί σωστά. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα φυτά λαμβάνουν επαρκές νερό και ότι το νερό δεν λιμνάζει ή φεύγει άσκοπα από τη γλάστρα. Συχνά όμως να παρακολουθείτε το πότισμα των φυτοδοχείων στο μπαλκόνι ώστε να διαπιστώνεται ότι όλα λειτουργούν σωστά.

8 συμβουλές με τα λαχανικά στο μπαλκόνι.

  • Προστατέψτε τα φυτά σας τις μέρες με υψηλές θερμοκρασίες και καύσωνα,
    καθώς και έντονος αέρας και ξηρασία.
  • Παρέχετε σκιά στα λαχανικά σας κατά τις μεσημεριανές ώρες.
  • Ποτίζετε τακτικά, σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα (πχ. 1 ή δύο φορές τη μέρα σε συγκεκριμένες ώρες). Ποτίζετε πρωινές ώρες ή αργά το απόγευμα.
  • Μην παραμελείτε τη λίπανση των φυτών. Συνδυάστε υγρά και κοκκώδη λιπάσματα καθώς προσθέστε βιολογικό κόμποστ.
  • Απομακρύνετε τα ζιζάνια από τις γλάστρες. Τα ζιζάνια ανταγωνίζονται τα λαχανευόμενα φυτά σε θρεπτικά στοιχεία και νερό.
  • Ελέγχετε συχνά το αυτόματο πότισμα. Ρυθμίστε το χρόνο και την ποσότητα ποτίσματος σε κάθε γλάστρα ανάλογα με τον αριθμό των φυτών που έχει μέσα αλλά και με βάση τις ανάγκες του κάθε λαχανικού.

Παρακολουθείτε συχνά τα φυτά σας για προσβολές από έντομα ή άλλες ασθένειες.
Προσπαθήστε να αντιμετωπίζετε νωρίς κάθε προσβολή που μπορεί να εμφανιστεί στα λαχανικά αποκλειστικά με φυσικό τρόπο!
Χαρείτε τον λαχανόκηπο στο μπαλκόνι σας και καλή επιτυχία!!