Τι φυτεύουμε τον Οκτώβριο; Previous item Λίθοπες: Τα φυτά που είναι... Next item Μιμόζα Νικαίας: ένα...

Τι φυτεύουμε τον Οκτώβριο;

Ποια φυτά φυτεύουμε τον Οκτώβριο σε κήπο και σε γλάστρα από λουλούδια και λαχανικά, μέχρι αρωματικά φυτά και μυρωδικά.

Ο Οκτώβριος φέρνει μαζί του βροχές, αλλά και ήπιες θερμοκρασίες που μας επιτρέπουν να εμπλουτίσουμε τον φθινοπωρινό μας κήπο.

Μέσα στον Οκτώβριο, φυτεύουμε τα αγαπημένα μας φθινοπωρινά λαχανικά που θα δώσουν παραγωγή μέσα στον χειμώνα.

Αυτή είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε επίσης διάφορα μυρωδικά και αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούμε φρέσκα στην κουζίνα και σε ροφήματα.

Αν θέλουμε λουλούδια, υπάρχουν οι φθινοπωρινοί βολβοί λουλουδιών που φυτεύουμε τον Οκτώβρη για να ανθίσουν στα τέλη του χειμώνα.

Κι αν δε μπορούμε να περιμένουμε, φυτεύουμε πανέμορφα φθινοπωρινά λουλούδια για να τα απολαμβάνουμε ανθισμένα στον κήπο και στο μπαλκόνι.

Για όσους θέλουν να φυτέψουν γκαζόν αλλά και για όσους θέλουν να καλύψουν τα κενά του ταλαιπωρημένου χλοοτάπητα, ο Οκτώβριος είναι ιδανικός μήνας.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τι φυτεύουμε τον μήνα Οκτώβριο στον κήπο και το μπαλκόνι μας για να γεμίσουμε με πράσινο την καθημερινότητα μας.

Ποια λαχανικά φυτεύουμε τον Οκτώβριο σε κήπο και σε γλάστρα;
Ο Οκτώβριος είναι μήνας που μπορούμε να καλλιεργήσουμε πολλά φθινοπωρινά λαχανικά στον κήπο και το μπαλκόνι μας ξεκινώντας από τα κλασικά λαχανικά όπως:

Η καλλιέργεια του λάχανου, η καλλιέργεια του μπρόκολου, η καλλιέργεια του κουνουπιδιού, η καλλιέργεια των λάχανακιών Βρυξελλών, η καλλιέργεια του γογγυλιού, και η καλλιέργεια της λαχανίδας.

Για πεντανόστιμες πράσινες σαλάτες και για λαχταριστές πίτες, φυτεύουμε πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως:

Η καλλιέργεια του μαρουλιού, την καλλιέργεια του σπανακιού, και η καλλιέργεια του σέσκουλου, καθώς επίσης αγαπημένα βολβώδη λαχανικά με ξεχωριστή γεύση όπως:

Η καλλιέργεια του καρότου, η καλλιέργεια του παντζαριού, και η καλλιέργεια του ραπανιού. Βέβαια εκτός από τα φθινοπωρινά λαχανικά, για τους καλλιεργητές που διαθέτουν θερμοκήπιο, μέσα στον Οκτώβριο ξεκινάει:

Η καλλιέργεια της αγγουριάς, η καλλιέργεια της ντομάτας, η καλλιέργεια της πιπεριάς, και η καλλιέργεια της μελιτζάνας.

Ποια μυρωδικά φυτεύουμε τον Οκτώβρη στον κήπο και σε γλάστρα;

Εκτός από τα λαχανικά, θα φυτέψουμε και τα αγαπημένα μας μυρωδικά για να δώσουμε νοστιμιά, άρωμα και γεύση στις σαλάτες και σε ξεχωριστές συνταγές της μεσογειακής κουζίνας.

Δεν θα παραλείψουμε να φυτέψουμε στα παρτέρια του κήπου αλλά και σε γλάστρες και ζαρντινιέρες του μπαλκονιού μας διάφορα μυρωδικά όπως η καλλιέργεια φρέσκου κρεμμυδιού, η καλλιέργεια του σκόρδου, η καλλιέργεια της ρόκας, η καλλιέργεια του μαϊντανού, η καλλιέργεια του άνηθου, η καλλιέργεια του μάραθου, η καλλιέργεια του σέλινου, η καλλιέργεια του πράσου, και η καλλιέργεια του σχοινόπρασου.

Ποια λουλούδια και καλλωπιστικά φυτά φυτεύουμε τον Οκτώβριο;
Μέσα στον Οκτώβριο, ασφαλώς οι κήποι και τα μπαλκόνια μας γεμίζουν από χρυσάνθεμα, τα αγαπημένα λουλούδια με την πλούσια ανθοφορία και τα υπέροχα χρώματα.

Εξίσου δημοφιλή και τα κυκλάμινα που αναμφισβήτητα είναι από τα πιο όμορφα λουλούδια που ανθίζουν φθινόπωρο με δερματώδη φύλλα σε σχήμα καρδιάς και εντυπωσιακή ανθοφορία.

Μέσα στον Οκτώβριο, φυτεύουμε και φθινοπωρινούς βολβούς λουλουδιών που θα ξεκινήσουν την ανθοφορία τους στα τέλη του χειμώνα όπως:

  • Η τουλίπα με τα μεγάλα εντυπωσιακά λουλούδια, Η φρέζια, ένα αγαπημένο λουλούδι από τις αυλές των γιαγιάδων μας,
  • Ο υάκινθος (ζουμπούλι) με το υπέροχο άρωμα, Η ίριδα με τα μαγευτικά λουλούδια,
  • Ο νάρκισσος για όμορφα μπουκέτα και στολισμό σε βάζο,
  • Η αμαρυλλίδα με τα μεγάλα χρωματιστά λουλούδια.

Ποια αρωματικά φυτά και βότανα φυτεύουμε τον Οκτώβριο;
Ο Οκτώβριος είναι κατάλληλος μήνας και για τη δημιουργία βοτανόκηπου στον κήπο και το μπαλκόνι μας με τη φύτευση αγαπημένων αρωματικών φυτών για ρόφημα όπως:

  • η καλλιέργεια του φασκόμηλου,
  • η καλλιέργεια του δίκταμου,
  • η καλλιέργεια της ματζουράνας,
  • η καλλιέργεια της λουίζας, και
  • η καλλιέργεια της μαλοτήρας.

Παράλληλα, μπορούμε να ξεκινήσουμε με δημοφιλή αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα όπως:

  • η καλλιέργεια της ρίγανης,
  • η καλλιέργεια του θυμαριού,
  • η καλλιέργεια του λεμονοθύμαρου,
  • η καλλιέργεια του δυόσμου,
  • η καλλιέργεια του δεντρολίβανου.

Τον Οκτώβριο κάνουμε σπορά γκαζόν και φύτευση χλοοτάπητα.
Όσοι θέλουν να κάνουν σπορά και φύτευση νέου χλοοτάπητα, εκτός από την περίοδο της άνοιξης, ο Οκτώβριος είναι κατάλληλος μήνας μέσα στο φθινόπωρο λόγω πτώσης της θερμοκρασίας και αυξημένης σχετικής υγρασίας.

Ακόμα και για επιλεκτική σπορά κατά τόπους ώστε να καλύψουμε τα κενά του γκαζόν που έχουν ταλαιπωρηθεί ή ξεραθεί μετά την περίοδο του καλοκαιριού, ο Οκτώβριος είναι ιδανικός μήνας.

Κι ένα μυστικό για τις φυτεύσεις του Οκτωβρίου.
Μέσα στον Οκτώβριο, μπορούμε να κάνουμε πολλαπλασιασμό κωνοφόρων δέντρων με μοσχεύματα.

Κόβουμε τμήματα βλαστών από την τούγια, το λέιλαντ, τo γκολντ κρεστ, το κυπαρίσσι και τα φυτεύουμε για να δημιουργήσουμε όμορφα καινούργια δέντρα.