Φύκια, ένα φυσικό λίπασμα για τα φυτά Previous item Κηπουρική για αρχάριους... Next item 5 φυτά εσωτερικού χώρου...

Φύκια, ένα φυσικό λίπασμα για τα φυτά

Όταν η θάλασσα ξεβράζει φύκια, αρκετοί κηπουροί και καλλιεργητές τα μαζεύουν για να φτιάξουν φυσικό λίπασμα που χρησιμοποιείται από τα κηπευτικά και τα λουλούδια, μέχρι τα αρωματικά φυτά και τα καρποφόρα δέντρα.

Τα φύκια της θάλασσας περιέχουν μία σειρά από θρεπτικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία, υδατάνθρακες και φυσικά διεγερτικά ανάπτυξης όπως οι κυτοκινίνες, οι αυξίνες και τα αμινοξέα, τα οποία ενισχύουν και δυναμώνουν τα φυτά.

Τα πολύτιμα συστατικά που περιέχουν τα φύκια χρησιμοποιούνται στην κηπουρική για να βελτιώσουμε το έδαφος, να τονώσουμε τα φυτά μας και να τα βοηθήσουμε να ανταπεξέλθουν σε αντίξοες συνθήκες.

Εκτός από τα φύκια που μαζεύουμε από τη θάλασσα, σε γεωπονικά καταστήματα βρίσκουμε βιολογικά σκευάσματα με βασική πρώτη ύλη τα φύκια.

Υπάρχουν λιπάσματα φυκιών σε στερεά μορφή που εφαρμόζουμε στο έδαφος, καθώς επίσης υγρά λιπάσματα φυκιών για πότισμα της ρίζας και διαφυλλικά λιπάσματα από φύκια για ψεκασμό των φύλλων.

Ας δούμε αναλυτικά ποιες χρήσεις έχουν τα φύκια της θάλασσας για τη φροντίδα των φυτών και πώς μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας λίπασμα και εκχύλισμα φυκιών για να χρησιμοποιήσουμε στον κήπο. Ποιες χρήσεις έχουν τα φύκια της θάλασσας στη φροντίδα των φυτών;

Τα φύκια αποτελούν ένα εξαιρετικό φυσικό οικολογικό υλικό, κατάλληλο για βιολογική καλλιέργεια που βοηθά τα φυτά και τις καλλιέργειες με τους εξής τρόπους:

  1. Τα φύκια αποτελούν ένα φυσικό τονωτικό και βιολογικό λίπασμα για τα φυτά

Χρησιμοποιούμε τα φύκια στα φυτά ως αποτελεσματικό βιολογικό λίπασμα, καθώς ενισχύουν την ανάπτυξη και τη διακλάδωση του ριζικού συστήματος στα αρχικά στάδια καλλιέργειας. Επιπλέον, προσφέρουν πλήθος χρήσιμων θρεπτικών στοιχείων στα φυτά.

  1. Τα φύκια βελτιώνουν το έδαφος πριν την φύτευση

Εφαρμόζουμε τα φύκια ως οικολογικό υλικό εδαφοβελτίωσης μαζί με άλλα φυσικά υλικά όπως κοπριά, κομπόστ, τύρφη για τον εμπλουτισμό του εδάφους με θρεπτικά στοιχεία, καθώς επίσης για την βελτίωση του αερισμού και της αποστράγγισης.

  1. Τα φύκια δυναμώνουν τα φυτά και τα προστατεύουν σε δύσκολες συνθήκες

Τα φύκια χρησιμοποιούνται για την προστασία των φυτών όταν ταλαιπωρούνται από παγετό, καύσωνα, άνεμο ενώ συντελούν στη βελτίωση της αντοχής των φυτών απέναντι στις προσβολές από έντομα και ασθένειες.

  1. Τα φύκια αποτελούν εξαιρετικό βιοδιεγέρτη καρπόδεσης

Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, ψεκάζουμε το φύλλωμα και τα άνθη των φυτών για να βελτιώσουμε την καρπόδεση των κηπευτικών αλλά και των καρποφόρων δέντρων καθώς και στην βελτίωση της ποιότητας και της γεύσης των καρπών.

  1. Τα φύκια επιταχύνουν το φύτρωμα των σπόρων

Πριν την φύτευση σε σπορείο των σπόρων των λαχανικών αλλά και των καλλωπιστικών φυτών, μπορούμε να τους διατηρήσουμε για 24 ώρες σε ένα βρεγμένο πανάκι που έχουμε εμποτίσει σε διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών για την βελτίωση και την επιτάχυνση του φυτρώματος των σπόρων.

Πώς φτιάχνουμε λίπασμα από φύκια και υγρό εκχύλισμα φυκιών;

Για να αξιοποιήσουμε τα φύκια που έχει ξεβράσει η θάλασσα κατά τη διάρκεια του χειμώνα και να τα χρησιμοποιήσουμε για τα φυτά του κήπου μας ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία:

Μαζεύουμε τα φύκια από την παραλία που έχει βγάλει η θάλασσα στις αρχές της άνοιξης.

Ξεπλένουμε αρκετές φορές τα φύκια για να φύγουν τα άλατα. Εναλλακτικά, μπορούμε να τα αφήσουμε τις βροχερές μέρες σε έναν σωρό για να τα ξεπλύνει η βροχή.

Τεμαχίζουμε τα φύκια και τα διατηρούμε για 2-3 μήνες σε έναν κάδο κομποστοποίησης ανακατεύοντας κάθε εβδομάδα και τα αφήνουμε να ζυμωθούν.

Αφού ολοκληρωθεί η ζύμωση, έχουμε φτιάξει το δικό μας κομπόστ από φύκια και μπορούμε να το ενσωματώσουμε στο χώμα για βελτίωση του εδάφους ή να το χρησιμοποιήσουμε ως βιολογικό λίπασμα.

α) Φύκια ως φυσικό λίπασμα και εδαφοβελτιωτικό: Πριν φυτέψουμε, ενσωματώνουμε το προϊόν της ζύμωσης των φυκιών στον κήπο ως εδαφοβελτιωτικό μαζί με υπολείμματα από κομπόστ ή κοπριά που έχουμε. Κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας, προσθέτουμε το προϊόν της ζύμωσης των φυκιών ως βιολογικό λίπασμα σε κηπευτικά, αρωματικά φυτά, καλλωπιστικά φυτά και καρποφόρα δέντρα.

β) Υγρό λίπασμα από εκχύλισμα φυκιών: Μπορούμε να φτιάξουμε υγρό λίπασμα από φύκια για να ποτίσουμε ή να ψεκάσουμε τα φυτά μας διαλύοντας 1 κιλό προϊόντος ζύμωσης φυκιών σε 20 λίτρα νερό.

Αφήνουμε το διάλυμα για 48 ώρες και στη συνέχεια είναι έτοιμο για να το χρησιμοποιήσουμε με ψεκασμό ή πότισμα στα φυτά του κήπου μας.

 Κι ένα μυστικό για τα φύκια στην κηπουρική

Σε καλλιέργειες πατάτας, αν βυθίσουμε τους κονδύλους της πατάτας, δηλαδή τον πατατάσπορο, πριν τον φυτέψουμε σε διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών, επιτυγχάνουμε διέγερση, βελτίωση και επιτάχυνση του φυτρώματος των οφθαλμών.

Διαβάστε εκατοντάδες άρθρα που θα σας λύσουν κάθε απορία για #green-masters πατώντας εδώ