15 καλλωπιστικά φυτά που αντέχουν σε σκιά Previous item 9 εργασίες που κάνουμε το... Next item 13 φυτά με γαλάζια και...

15 καλλωπιστικά φυτά που αντέχουν σε σκιά

Τα φυτά χρειάζονται φως για να αναπτυχθούν, ωστόσο η άμεση ηλιακή ακτινοβολία δεν είναι απαραίτητη σε όλα τα φυτά για την ανάπτυξη και την ανθοφορία τους. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, όμως υπάρχουν καλλωπιστικά φυτά που αγαπούν τη σκιά!

Φυτά με πλούσια βλάστηση και εντυπωσιακή ανθοφορία, κατάλληλα για μπαλκόνια, αυλές και κήπους που δεν διαθέτουν ηλιοφάνεια και έχουν σκιά τις περισσότερες ώρες της μέρας.

Η φροντίδα των καλλωπιστικών φυτών στα σκιερά μέρη χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια, καθώς ο μεταβολισμός και η λειτουργία της φωτοσύνθεσης βρίσκεται σε διαφορετικό επίπεδο σε σχέση με φυτά που έχουν έκθεση στην ηλιοφάνεια.

Βασικός κανόνας, το πότισμα τους πρέπει να γίνεται μόνο αφού στεγνώσει το χώμα. Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει πτώση φύλλων, λουλουδιών, καθώς επίσης ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών και σαπίσματα στις ρίζες.

Επιπλέον, καλό είναι να αποφεύγεται η υπερβολική λίπανση στα καλλωπιστικά φυτά που αναπτύσσονται σε σκιά για να αποφύγουμε καψίματα στο φύλλωμα και στα λουλούδια τους.

Ο ψεκασμός για την προστασία από ασθένειες και έντομα είναι πιο εύκολος στα φυτά που βρίσκονται σε σκιά, εφόσον απουσία έντονης ηλιακής ακτινοβολίας δεν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες που μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα.

Καλλωπιστικά φυτά που αναπτύσσονται σε σκιά

Η λίστα με τα φυτά που αναπτύσσονται σε σκιά είναι αρκετά μεγάλη και περιλαμβάνει τόσο καλλωπιστικούς θάμνους όσο και αναρριχώμενα φυτά.

Κάποια από αυτά ξεχωρίζουν για το εντυπωσιακό και χαρακτηριστικό φύλλωμα τους και άλλα για τα υπέροχα λουλούδια τους, την παρατεταμένη ανθοφορία και το υπέροχο άρωμα.

Στο σημερινό άρθρο επιλέγουμε τα πιο όμορφα λουλούδια και υπέροχους θάμνους που αντέχουν σε σκιά για να φυτέψουμε σε σημεία του κήπου και του μπαλκονιού μας που δεν έχουμε πολύ φως.

 1. Καμέλια

Ξεκινάμε τον κατάλογο μας με τα φυτά που ευδοκιμούν στην σκιά με την καμέλια, ένα καλλωπιστικός θάμνος με εντυπωσιακό φύλλωμα που ανθίζει σε σκιερά μέρη και μας προσφέρει απλόχερα μονά ή διπλά λουλούδια σε λευκό, ροζέ ή κόκκινο χρώμα.

Για την ακρίβεια, η καμέλια δεν προτιμάει τις ηλιόλουστες θέσεις καθώς υποφέρει από την ζέστη και την άμεση έκθεση της στον ήλιο που μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα στο φύλλωμα της.

Διατηρούμε σχετικά υγρό το χώμα της καμέλιας με συχνό πότισμα, καθώς οι λεπτές επιφανειακές ρίζες της καμέλιας καταπονούνται όταν ξεραίνεται το εδαφικό υπόστρωμα, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.

 1. Στεφανωτή

Η στεφανωτή, γνωστή ως το γιασεμί της Μαδαγασκάρης, είναι ένας αναρριχώμενος θάμνος με λευκά αρωματικά λουλούδια που ανθίζουν ακόμη και σε σκιερά μέρη.

Ιδανική επιλογή για φύτευση σε πέργκολες και φράχτες για να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει με το γυαλιστερό καταπράσινο φύλλωμα της και τα λουλούδια της ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό σκηνικό.

Θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην στεφανωτή και να της εξασφαλίσουμε προφυλαγμένη θέση από την παγωνιά και τους δυνατούς ανέμους καθώς είναι σχετικά ευαίσθητη σε δυσμενείς χειμωνιάτικες συνθήκες.

Η στεφανωτή έχει σημαντικές απαιτήσεις σε νερό και χρειάζεται τακτικό πότισμα για να έχει πλούσια ανάπτυξη και ανθοφορία.

Ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού, θα χρειαστεί συμπληρωματικά διαβροχή των φύλλων της για δροσισμό, κατά το σούρουπο.

 1. Αζαλέα

Η αζαλέα, το φυτό της οικογένειας των ροδόδεντρων, είναι ακόμα ένα δημοφιλές οξύφιλο φυτό με μεγάλη καλλωπιστική αξία, που ευδοκιμεί σε σκιά και μας χαρίζει πλούσια και πυκνή ανθοφορία σε διάφορους χρωματισμούς.

Η αζαλέα έχει αυξημένες απαιτήσεις σε υγρασία και γι’ αυτό ποτίζουμε κάθε 2-3 μέρες, ενώ την περίοδο του καλοκαιριού θα πρέπει να την ποτίζουμε κάθε 1-2 μέρες και να της εξασφαλίσουμε ένα δροσερό περιβάλλον ψεκάζοντας τα φύλλα της.

Πάντως, στην περίπτωση που θα παρατηρήσουμε κλειστά άνθη καλό είναι να μειώσουμε τα ποτίσματα, διότι αυτό πιθανότατα οφείλεται στην υπερβολική υγρασία.

 1. Κυκλάμινο

Το κυκλάμινο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φθινοπωρινά λουλούδια που μπορούν να φυτευτούν σε σκιερά μέρη στον κήπο, καθώς και σε γλάστρα.

Τα υπέροχα άνθη των κυκλάμινων κάνουν την εμφάνιση τους μαζί με τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου.

Προστατεύουμε το κυκλάμινο μας από έντονες ηλιοφάνειες και ανέμους και το κρατάμε δροσερό σε σκιερά μέρη.

Αν πάλι θέλουμε να διατηρήσουμε το κυκλάμινο μέσα στο σπίτι, εξασφαλίζουμε καλά φωτισμένο και αεριζόμενο χώρο, μακριά από θερμαντικά σώματα, ενώ τα βράδια καλό είναι να το μεταφέρουμε έξω στο μπαλκόνι.

 1. Γεράνι

Η λίστα μας δεν μπορεί να μην συμπεριλαμβάνει το γεράνι, ένα από τα πιο γνωστά λουλούδια, που ανθίζουν σε σκιά, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις στην φροντίδα του.

Το γεράνι είναι από τα λίγα φυτά που σε όποια θέση και να φυτευτούν θα ευδοκιμήσουν και θα μας χαρίσουν τα λουλούδια του αν και θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι έχουν σχετικά μικρότερη ανθοφορία σε σκιερές θέσεις.

Τα γεράνια είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία, ακόμη κι αν μείνουν απότιστα για μέρες.

Είναι, επίσης, κατάλληλα και για παραθαλάσσιες φυτεύσεις, καθώς είναι ανθεκτικά στην αλατότητα του εδάφους, αλλά απαιτούν προστασία από τους δυνατούς παγετούς.

 1. Ορτανσία

Η ορτανσία είναι ένας ακόμη εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με μεγάλα άνθη, που μας χαρίζει πλούσια ανθοφορία σε σκιερά μέρη.

Η ορτανσία Ξεχωρίζει για την ποικιλία χρωμάτων που κοσμούν τα λουλούδια της και που όταν αποξηρανθούν συνεχίζουν να διατηρούν την καλλωπιστική αξία τους.

Η ορτανσία αν και αγαπάει την ζέστη δεν θέλει απευθείας έντονο ηλιακό φως γιατί θα δημιουργηθούν χαρακτηριστικά εγκαύματα στο φύλλωμα της.

Η ορτανσία Θέλει σχετικά συχνά και μικρά ποτίσματα για να ξασφαλίσουμε ικανοποιητική εδαφική υγρασία στο χώμα της. Ειδικότερα την εποχή του καλοκαιριού, θα απαιτηθεί συχνότερο πότισμα κάθε 1-2 μέρες για να μη δημιουργηθούν προβλήματα.

 1. Βιγόνια

Η βιγόνια ή μπιγκόνια είναι από τα αγαπημένα καλλωπιστικά φυτά που ευδοκιμούν σε σκιερά μέρη στις αυλές και τα μπαλκόνια μας.

Επιλέγουμε σημείο που να είναι προστατευμένο από τον πολύ ήλιο αλλά και το κρύο. Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι οι μπιγκόνιες με τα κόκκινα λουλούδια δείχνουν να είναι πιο ανθεκτικές από αυτές με τα ροζ.

Ποτίζουμε τις βιγόνιες συχνά, αλλά σε μικρές ποσότητες την εποχή της άνοιξης και την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού.

Το χειμώνα περιορίζουμε κατά πολύ το νερό, καθώς το υπερβολικό πότισμα ενδέχεται να δημιουργήσει σάπισμα βλαστών στη βάση της βιγόνιας.

 1. Διπλαδένια

Το βραζιλιάνικο γιασεμί, η διπλαδένια είναι ένα αειθαλές φυτό με εντυπωσιακά άνθη στις αποχρώσεις του κόκκινου, του λευκού και του ροζ που μας χαρίζει ανθοφορία σε σκιερά και ημισκιερά μέρη.

Αν και δεν είναι το ίδιο αρωματικό με τα είδη του γιασεμιού που έχουμε συνηθίσει, η διπλαδένια ξεχωρίζει για το σχήμα των ανθέων της που μοιάζει με μικρή τρομπέτα.

Αγαπάει την ζέστη δίνοντας μας συνεχή ανθοφορία το καλοκαίρι, όμως είναι αρκετά ευαίσθητη στον έντονο ήλιο που μπορεί να της δημιουργήσει εγκαύματα.

Η διπλαδένια απαιτεί αρκετό και συχνό πότισμα την περίοδο του καλοκαιριού, κάθε 2-3 μέρες, για να δώσει την πλούσια ανθοφορία της, είτε είναι φυτεμένη σε γλάστρα είτε στο έδαφος.

 1. Ροδόδεντρο

Το ροδόδεντρο, αγαπά και αυτό την δροσιά που του παρέχει ένα σκιερό μέρος, ώστε να δημιουργήσει πυκνό φύλλωμα και τα όμορφα λουλούδια του.

Το ροδόδεντρο είναι αρκετά ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες, όμως η απευθείας έκθεση στον ήλιο, μπορεί να του δημιουργήσει προβλήματα.

Τα χρώματα όπως και τα είδη του ροδόδεντρου έχουν τόσο μεγάλη ποικιλία που δεν ξέρεις τι να διαλέξεις!

Έχει επιφανειακό ριζικό σύστημα, αγαπά την υγρασία και απαιτεί συχνό πότισμα, με την προϋπόθεση να υπάρχει καλή αποστράγγιση στο έδαφος.

 1. Ρυγχόσπερμο

Το ρυγχόσπερμο, το αναρριχώμενο φυτό με τις βαθυπράσινες αποχρώσεις και λευκά αρωματικά άνθη μικρού μεγέθους που μοιάζουν πολύ με του γιασεμιού, ανθίζει και αυτό στην σκιά.

Όταν σκεφτόμαστε να δημιουργήσουμε φράχτη στον χώρο μας με φυτά, από τις πρώτες επιλογές είναι το ρυγχόσπερμo, το οποίο μπορεί να ευδοκιμήσει και να ανθίσει σε ηλιόλουστες, σε σκιερές, αλλά και σε παραθαλλάσιες θέσεις.

Το ρυγχόσπερμο είναι ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες και στην ξηρασία, απαιτεί ωστόσο συχνό πότισμα την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού.

Αν έχουμε φυτεύσει το ρυγχόσπερμο σε γλάστρα, θα χρειαστεί συχνότερο πότισμα, 2 φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

 1. Γαρδένια

Η γαρδένια είναι από τα πιο εντυπωσιακά καλλωπιστικά φυτά που ευδοκιμούν σε σκιερά μέρη και μας χαρίζει την ανθοφορία της, με τα υπέροχα λευκά αρωματικά λουλούδια.

Η γαρδένια θέλει δροσερό ημισκιερό περιβάλλον για να ευδοκιμήσει, σε σχετικά προφυλαγμένη θέση, μακριά από ζεστούς ανέμους και δυνατούς βοριάδες.

Χρειάζεται αρκετό φως για να ανθίσει, όμως η άμεση ηλιακή ακτινοβολία θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς δημιουργεί εγκαύματα στα φύλλα.

Το πότισμα της γαρδένιας πρέπει να είναι τακτικό και συχνότερο την περίοδο του καλοκαιριού ενώ είναι απαραίτητο να μην περιέχει πολλά άλατα.

 1. Κισσός

O κισσός, ένα από τα πιο δημοφιλή αναρριχώμενα φυτά που χρησιμοποιείται συνήθως για δημιουργία φράχτη στον κήπο, μπορεί να αναπτυχθεί εντυπωσιακά σε σκιερό περιβάλλον. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια τον συναντάμε συχνά και ως φυτό εσωτερικό χώρου.

O κισσός μπορεί να μας εξασφαλίσει πυκνή κάλυψη σε βράχους, τοίχους και δέντρα, προσφέρεται επίσης για εδαφοκάλυψη και μπορεί εξίσου εύκολα να διακοσμήσει το σαλόνι του σπιτιού μας.

Ο κισσός είναι εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό που προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες και τις καταστάσεις. Αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες και τις υψηλές θερμοκρασίες που συναντάμε στην Ελλάδα και μπορεί να φυτευτεί σε όλους τους τύπους των εδαφών, ακόμα και σε παραθαλάσσσιες περιοχές.

Ο κισσότς χρειάζεται ωστόσο τακτικό πότισμα γιαυτό μόλις παρατηρήσουμε ότι το χώμα αρχίζει να στεγνώνει, θα πρέπει να ποτίσουμε.

 1. Δάφνη

Η λίστα μας με τα φυτά που ευδοκιμούν στην σκιά δεν γίνεται να μην συμπεριλαμβάνει και τη δάφνη που αυτοφύεται σε όλο τον ελληνικό χώρο.

Η δάφνη διαθέτει βαθυπράσινα, δερματώδη αρωματικά φύλλα και άσπρα ή κιτρινοπράσινα άνθη που εμφανίζονται από τον Απρίλιο έως τον Μάιο.

Η δάφνη καρποφορεί και δίνει καρπούς μαύρου χρώματος, με ωοειδές σχήμα και μέγεθος μικρής ελιάς.

Τα δαφνόφυλλα, που είναι έτοιμα για συγκομιδή από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο, έχουν αρωματική οσμή και ελαφρά πικρή γεύση.

Η δάφνη είναι ανθεκτική σε ξηρασία, σε ρύπανση και στην αλάτότητα, γι’ αυτό και είναι κατάλληλη για παραθαλάσσιες φυτεύσεις.

Λόγω του δυνατού ριζικού συστήματος που αναπτύσσει, ποτίζουμε την περίοδο της άνοιξης μια φορά τη βδομάδα και δυο φορές τη βδομάδα τους καλοκαιρινούς μήνες.

 1. Αγγελική

Απαραίτητη προσθήκη στη λίστα μας, και η αγγελική, ο καλλωπιστικός θάμνος που ξεχωρίζει για τα γυαλιστερά, λεία, δερματώδη φύλλα της.

H αγγελική αναπτύσσεται καλύτερα σε ημισκιερό και σκιερό περιβάλλον και αποκτά ένα σχετικά συμπαγές σφαιρικό σχήμα.

Ανθεκτική σε ξηροθερμικές και παραθαλάσσιες συνθήκες, η αγγελική αντέχει και στην ατμοσφαιρική ρύπανση καθώς και στις χαμηλές θερμοκρασίες.

H αγγελική έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό, καθώς είναι ανθεκτικό φυτό στην ξηρασία.

Την εποχή της άνοιξης και του φθινοπώρου, η αγγελική χρειάζεται πότισμα μια φορά τη βδομάδα, ενώ τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες ποτίζουμε την αγγελική δυο φορές τη βδομάδα.

 1. Πυξάρι

Τελευταίο φυτό που ευδοκιμεί στη σκιά αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, το πυξάρι ένας αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος που διαθέτει πυκνό, στρογγυλό και γυαλιστερό καταπράσινο φύλλωμα του.

Το πυξάρι δεν είναι κατάλληλο να φυτευτεί σε παραθαλάσσια μέρη, καθώς είναι ευαίσθητο στην αλμύρα της θάλασσας.

Επίσης, είναι σχετικά ευαίσθητο και στους ατμοσφαιρικούς ρύπους και γι’ αυτό δεν είναι κατάλληλο ως διαχωριστικό λεωφόρων και εθνικών οδών.

Το πυξάρι είναι ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες, αν και πολλές φορές τα φύλλα του παίρνουν ένα κόκκινο-καφέ χρώμα στον έντονο παγετό. Το πυξάρι έχει σημαντικές ανάγκες σε πότισμα ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που πρέπει να το ποτίζουμε κάθε δυο μέρες.

Διαβάστε εκατοντάδες άρθρα που θα σας λύσουν κάθε απορία για #green-masters πατώντας εδώ