Λαχανόκηπος: 4 συμβουλές για αποδοτική καλλιέργεια
Συμβουλές που βοηθούν στην αύξηση της παραγωγής λαχανικών στον κήπο ή στο μπαλκόνι
Επιλέγουμε τα κατάλληλα λαχανικά στις σωστές θέσεις.
Η επιλογή των κατάλληλων φυτών είναι ιδιαίτερα σημαντική για έναν επιτυχημένο λαχανόκηπο. Τα κριτήρια της επιλογής αφορούν στον διαθέσιμο χώρο για την καλλιέργεια των φυτών, στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του κάθε λαχανικού, του χρόνου που έχει στη διάθεσή του ο καλλιεργητής κ.α.
Έτσι για έναν μικρό λαχανόκηπο ή για έναν λαχανόκηπο σε γλάστρες στο μπαλκόνι θα πρέπει να επιλέγονται λαχανικά όπως η ντομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά, φράουλα, ρόκα, μαρούλι, σπανάκι, κρεμμυδάκι, καρότο, αρωματικά φυτά και γενικά λαχανικά που έχουν σχετικά μικρή ανάπτυξη και δεν δημιουργούν βαθύ ριζικό σύστημα.
Για έναν λαχανόκηπο που διαχειρίζονται παιδιά θα πρέπει να επιλέγονται λαχανικά που θα μπορούν να δώσουν γρήγορη συγκομιδή αλλά και λαχανικά με ελκυστικούς καρπούς και άρωμα. Ιδανικές επιλογές αποτελούν το χλωρό κρεμμύδι, η ρόκα, το μαρούλι, η ντομάτα, η πιπεριά και τα αρωματικά της κουζίνας.
Σε μεγαλύτερους λαχανόκηπους φυσικά οι επιλογές. Από τα πιο δημοφιλή λαχανικά που καλλιεργούνται είναι τα αγγούρια, φασολάκια, κολοκυθάκια, αρακάς, κουνουπίδι, λάχανο, μπρόκολο, πατάτα, πράσο πολλά χόρτα ακόμα και όσπρια όπως οι φακές.
Τα είδη που επιλέγονται να καλλιεργηθούν πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής. Έτσι εμφανίζουν αντοχή τόσο στους κλιματικούς παράγοντες όσο και στους εχθρούς και ασθένειες που είναι οι πιο συχνοί στις διάφορες τοποθεσίες. Τα φυτά που είναι προσαρμοσμένα στην περιοχή που πρόκειται να καλλιεργηθούν είναι πιο παραγωγικά και η καλλιέργεια είναι λιγότερο απαιτητική.
- Βιοδιασπώμενα δοχεία σποράς
Πρόκειται για μικρά γλαστράκια που κατασκευάζονται συνήθως από φυτικές ίνες (κοκοφοίνικα, άχυρο, φλοιό ρυζιού) αλλά και τύρφη, χαρτί και βιοπλαστικό. Είναι βιοαποικοδομήσιμα γλαστράκια όπου γίνεται η σπορά και στη συνέχεια φυτεύεται όλο το γλαστράκι στο χώμα.
Τα δοχεία αυτά επιτρέπουν στη ρίζα να τα διαπεράσει καθώς μεγαλώνει, ενώ αυτά διασπώνται σταδιακά στο έδαφος. Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ρολά από χαρτί υγείας αλλά όχι εφημερίδες και σελίδες περιοδικών γιατί παρόλο που το χαρτί θα λιώσει στο χώμα, περιέχει χημικές ουσίες που το ρυπαίνουν.
Όταν η καλλιέργεια ξεκινάει από το σπορείο και πρόκειται να γίνει μεταφύτευση στην τελική θέση στο λαχανόκηπο, η χρήση βιοδιασπώμενων δοχείων σποράς από τη μία μειώνει τον χρόνο και τον κόπο που απαιτείται για τη μεταφύτευση και από την άλλη μεγιστοποιεί την επιτυχία της διαδικασίας και την αύξηση της παραγωγής.
Οι βιοδιασπώμενες γλάστρες δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν κατά τη μεταφύτευση. Έτσι οι σπόροι σπέρνονται στα βιοδιασπώμενα γλαστράκια και όταν βλαστήσουν και αναπτυχθούν τα νεαρά φυτά μεταφυτεύονται στο λαχανόκηπο μαζί με το γλαστράκι τους.
Με αυτό τον τρόπο το ριζικό σύστημα των νεαρών φυτών δεν τραυματίζεται και το στρες της μεταφύτευσης μειώνεται σημαντικά. Στη συνέχεια το γλαστράκι βιοδιασπάται και το φυτό συνεχίζει την ανάπτυξη και την παραγωγή του.
- Σάκοι φύτευσης, η λύση για λαχανικά στο μπαλκόνι
Οι σάκοι φύτευσης λαχανικών αποτελούν ιδανική λύση για τους μικρούς κήπους, τις αυλές τις βεράντες και τα μπαλκόνια. Οι σάκοι γεμίζουν με χώμα, φυτεύονται και έτσι απλά μπορεί να αρχίσει μία καλλιεργητική περίοδος.
Στο τέλος της καλλιέργειας το χώμα αφαιρείται και οι σάκοι καθαρίζονται, αποθηκεύονται χωρίς να απαιτούν πολύ χώρο και περιμένουν την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Η ευελιξία που έχουν στη χρήση τους κάνουν ιδανικούς και για τη δημιουργία λαχανόκηπου στην εξοχική κατοικία.
Τα βασικά τους πλεονεκτήματα, σε σύγκριση με τα κλασικά φυτοδοχεία, σε ότι αφορά την ανάπτυξη των φυτών είναι δύο:
Πρώτον, τα υλικά κατασκευή των σάκων φύτευσης είναι διαπερατά το νερό και τον αέρα. Έτσι η αποστράγγιση του νερού αλλά και ο αερισμός στο χώματος επιτυγχάνονται σωστότερα.
Δεύτερον, η θερμοκρασία του χώματος στο εσωτερικό του σάκου διατηρείται σε καλύτερα επίπεδα τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Έτσι τα λαχανικά αναπτύσσονται ανεμπόδιστα με καλύτερες συνθήκες στο ριζικό τους σύστημα.
- Κομποστοποίηση, για βελτίωση του εδάφους
Η κομποστοποίηση είναι πλέον συνυφασμένη με τη βιολογική καλλιέργεια λαχανικών. Η χρήση του κόμποστ είναι αδιαμφισβήτητα ο καλύτερος τρόπος εμπλουτισμός του εδάφους με οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον βελτιώνει τις ιδιότητες του εδάφους.
Έτσι οδηγεί σε μεγαλύτερη παραγωγή αλλά και πιο υγιή φυτά. Εκτός από τη χρήση του κόμποστ, πολλά πλεονεκτήματα παρουσιάζει και η παραγωγή του. Η εγκατάσταση ενός κομποστοποιητή κοντά στο λαχανόκηπο θα μειώσει πολύ τα απορρίμματα του κήπου και θα δώσει στον καλλιεργητή την πιο οικονομική λίπανση!
Ένα μικρός κομποστοποιητής μπαλκονιού είναι ιδανικός και για την καλλιέργεια λαχανικών αλλά και καλλωπιστικών φυτών στο μπαλκόνι και την βεράντα.
Διαβάστε εκατοντάδες άρθρα που θα σας λύσουν κάθε απορία για #green-masters πατώντας εδώ