Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια
Η μιμόζα Νικαίας είναι ένα όμορφο καλλωπιστικό φυτό που ξεχωρίζει μέσα στον χειμώνα με τα χνουδωτά κίτρινα λουλούδια του που θυμίζουν μικρές μπάλες.
Γνωστή και ως κίτρινη μιμόζα, ακακία μιμόζα ή ακακία ήμερη, η μιμόζα Νικαίας (Acacia dealbata) δε θα πρέπει να συγχέεται με άλλα είδη που μπορεί να ακούσουμε ως “μιμόζα”, όπως η ακακία Κωνσταντινουπόλεως με τα ρόδινα άνθη και το γνωστό φυτό “μη μου άπτου” που κλείνει τα φύλλα του όταν το αγγίζουμε.
Πρόκειται για ένα αειθαλές φυτό με χαρακτηριστικά λεπτά στενόμακρα φύλλα που θα το συναντήσουμε ως δέντρο ή θάμνο με πλούσια ανθοφορία από μικρά σφαιρικά λουλούδια που εντυπωσιάζουν.
Η μιμόζα Νικαίας μπορεί να ξεπεράσει σε ύψος τα 10 μέτρα και να αποκτήσει πλάτος 3-4 μέτρων.
Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, η μιμόζα θα χρειαστεί γύρω στα 10 με 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά. Αγαπημένο φυτό για την πόλη, η μιμόζα είναι αρκετά δημοφιλής στο αστικό περιβάλλον χάρη στην ανθεκτικότητά της και την συναντάμε συχνά σε κήπους, πάρκα, πλατείες και διαχωριστικά δρόμων.
Επιπλέον, μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρες και ζαρντινιέρες μπαλκονιών αν και σε αυτή την περίπτωση θα έχει πιο περιορισμένη ανάπτυξη.
Ας δούμε περισσότερες πληροφορίες για την μιμόζα μαζί με χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα και την περιποίηση της, ώστε να απολαμβάνουμε το όμορφο φύλλωμα και την υπέροχη ανθοφορία της στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας.
- Τι συνθήκες χρειάζεται η μιμόζα για να αναπτυχθεί και να μας δώσει πολλά λουλούδια; Η μιμόζα αγαπάει τον ήλιο. Για να εμφανίσει πλούσια ανθοφορία, την φυτεύουμε σε σημεία με αρκετή ηλιοφάνεια, προστατευμένα από τη παγωνιά και τους έντονους ανέμους. Ευδοκιμεί στους περισσότερους τύπους εδαφών όταν διαθέτουν καλή αποστράγγιση, ενώ αναπτύσσεται καλύτερα σε ουδέτερο ή ελαφρά όξινο pH εδάφους.Είναι ένα φυτό που αντέχει στην ατμοσφαιρική ρύπανση αλλά και στην ξηρασία, καθώς επίσης μπορεί να επιλεγεί ως φυτό για παραθαλάσσιες περιοχές.
- Πότε ανθίζει η μιμόζα; Η μιμόζα ανθίζει από τα τέλη του χειμώνα μέχρι τις αρχές της άνοιξης, χαρίζοντας μας πολλά υπέροχα κίτρινα λουλούδια. Στη συνέχεια, τα λουλούδια της μετατρέπονται σε καρπούς που έχουν σχήμα φασολιού και περιέχουν μαύρους σπόρους.
- Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα η μιμόζα;Η μιμόζα Νικαίας χρειάζεται τακτικά ποτίσματα την πρώτη περίοδο μετά τη φύτευση, καθώς επίσης τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού ή σε συνθήκες καύσωνα. Ενδεικτικά, ποτίζουμε τη μιμόζα Νίκαιας μία φορά την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και οπωσδήποτε 2 φορές τη βδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού. Όταν γίνει μεγάλο δέντρο στον κήπο μας και αναπτύξει εκτεταμένο ριζικό σύστημα, είναι πλέον ιδιαίτερα ανθεκτική στην ξηρασία και οι ανάγκες της σε νερό περιορίζονται.
- Κάθε πότε θέλει λίπασμα η μιμόζα; Μετά τη φύτευση, κατά τα πρώτα δύο χρόνια, η μιμόζα Νικαίας χρειάζεται τακτική λίπανση για να εξασφαλίσουμε ταχεία ανάπτυξη και πλούσιο φύλλωμα. Αυτή τη διετία, προσθέτουμε μία φορά το μήνα, από τις αρχές της άνοιξης ως στις αρχές φθινοπώρου, υδατοδιαλυτό λίπασμα τύπου 20-20-20 που αξιοποιείται άμεσα από τη ρίζα των φυτών. Σε μεγαλύτερα δέντρα μιμόζας Νικαίας, προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα, τρεις φορές το χρόνο, στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιριού και στην αρχή του φθινοπώρου.
- Πώς φυτεύεται η μιμόζα Νικαίας σε γλάστρα; Για να φυτέψουμε μιμόζα σε γλάστρα στο μπαλκόνι, προτιμούμε ηλιόλουστες θέσεις με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό, προστατευμένες από βοριάδες. Επιλέγουμε γλάστρες, μεγάλου μεγέθους, διαμέτρου τουλάχιστον 40 εκατοστών, καθώς ο μιμόζα Νίκαιας αναπτύσσει εκτεταμένο ριζικό σύστημα. Για να γεμίσουμε τις γλάστρες, χρησιμοποιούμε φυτόχωμα εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά που να περιέχει περλίτη ή ελαφρόπετρα. Η μιμόζα Νικαίας μπορεί να διατηρηθεί ακόμα και μέσα στο σπίτι ως φυτό εσωτερικού χώρου, αρκεί να είναι σε πολύ φωτεινό μέρος, μακριά από θερμαντικά σώματα, όπως καλοριφέρ και τζάκι.
- Ποια έντομα και ποιες ασθένειες προσβάλλουν την μιμόζα Νικαίας; Η μιμόζα Νικαίας είναι ανθεκτική σε προσβολές από ασθένειες και έντομα και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φυτοπροστασία σε προληπτικό επίπεδο. Σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας και κακής αποστράγγισης του εδάφους, η μιμόζα Νίκαιας μπορεί να εμφανίσει σαπίσματα στη ρίζα λόγω ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών. Σε αυτή την περίπτωση, περιορίζουμε το πότισμα και προσθέτουμε στη ρίζα υδατοδιαλυτό σκεύασμα θειικού χαλκού, τη γνωστή μας γαλαζόπετρα.
- Χρειάζεται κλάδεμα η μιμόζα Νικαίας; H μιμόζα Νικαίας δεν χρειάζεται ιδιαίτερο κλάδεμα και μπορούμε να την αφήσουμε να αναπτυχτεί ελεύθερα στον κήπο μας. Αν θέλουμε να την κλαδέψουμε για να περιορίσουμε το μέγεθος της ή να ελέγξουμε κάπως το σχήμα της, το κάνουμε στο τέλος του καλοκαιριού, πριν ξεκινήσει ο σχηματισμός της επόμενης ανθοφορίας. Αν παρατηρήσουμε λαίμαργους βλαστούς να αναπτύσσονται από την βάση του κορμού της μιμόζας, είναι απαραίτητο να τους αφαιρούμε για να τονώσουμε την ανάπτυξη της.
- Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της μιμόζας Νικαίας; Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά μιμόζας εύκολα και οικονομικά με δύο τρόπους, πραγματοποιώντας: α) πολλαπλασιασμό με σπόρους ή β) πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα:
- Πολλαπλασιασμός μιμόζας με σπόρο. Μέσα στην άνοιξη, μπορούμε να φυτέψουμε τους μαύρους σπόρους που περιέχονται στους καρπούς του φυτού, ακολουθώντας την εξής διαδικασία: Οι σπόροι της μιμόζας δε φυτρώνουν γρήγορα, γι’ αυτό πριν τους φυτέψουμε θα χρειαστεί να τους μουλιάζουμε σε βραστό νερό για 12 ώρες. Στη συνέχεια, φυτεύουμε τους σπόρους σε γλαστράκια φυτωρίου. Οι σπόροι θα βλαστήσουν σε διάστημα 2-3 εβδομάδων. Αφού αναπτυχθούν αρκετά, μετά από 2-3 μήνες, μπορούμε να μεταφυτεύουμε τα καινούρια φυτά σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στην οριστική τους θέση στον κήπο.
- Πολλαπλασιασμός μιμόζας με μοσχεύματα. Για τον πολλαπλασιασμό της μιμόζας με μοσχεύματα, ακολουθούμε την εξής διαδιασία: Στα τέλη της άνοιξης, παίρνουμε τμήματα βλαστών (μοσχεύματα) μήκους 15-20 εκατοστών από κλαδιά που δεν έχουν ανθίσει. Αφαιρούμε τα 2/3 των φύλλων από τη βάση του βλαστού της αφήνοντας μόνο 2-3 φύλλα στην κορυφή του μοσχεύματος. Τοποθετούμε στην τομή της βάσης του μοσχεύματος ορμόνη ριζοβολίας για να αυξηθεί το ποσοστό επιτυχίας του πολλαπλασιασμού της μιμόζας Νίκαιας. Τοποθετούμε το μόσχευμα της μιμόζας Νίκαιας σε γλάστρα φυτωρίου σε μίγμα με τύρφη και περλίτη σε αναλογία 1:1. Διατηρούμε τη γλάστρα σε δροσερό σκιερό περιβάλλον μέχρι να ριζώσει το φυτό μας. Μετά από 2-3 μήνες, το μεταφυτεύουμε στην οριστική του θέση.
- Κι ένα μυστικό για τη μιμόζα. Εκτός από την καλλωπιστική χρήση, η μιμόζα Νικαίας αξιοποιείται για την παραγωγή ξυλείας αλλά και για την προστασία εδαφών που κινδυνεύουν από τη διάβρωση.