Πότε φυτεύουμε μαϊντανό; Previous item Τι φυτεύουμε τον Νοέμβριο; Next item Kατάλληλα φυτά για βραχόκηπο

Πότε φυτεύουμε μαϊντανό;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για φύτευση και καλλιέργεια μαϊντανού;

Ο μαϊντανός είναι ένα αγαπημένο μυρωδικό που χρησιμοποιούμε καθημερινά, καθώς δίνει μοναδική γεύση σε σαλάτες, σε πίτες και σε υπέροχες συνταγές μαγειρικής.

Εκτός από τον λαχανόκηπο, συχνά συναντάμε μαϊντανό φυτεμένο σε γλάστρες στο μπαλκόνι και στο παράθυρο της κουζίνας.

Η φύτευση του μαϊντανού μπορεί να γίνει εύκολα με σπόρο ή ακόμα και με έτοιμα φυτά μαϊντανού που προμηθευόμαστε από φυτώρια και γεωπονικά καταστήματα.

Ας δούμε αναλυτικά πότε φυτεύεται ο μαϊντανός, καθώς επίσης χρήσιμες συμβουλές για τη φύτευση ώστε να απολαμβάνουμε τα φρέσκα φύλλα του γεμάτα γεύση και άρωμα.

Ποια εποχή φυτεύουμε μαϊντανό;

Η καλύτερη εποχή για φύτευση μαϊντανού είναι το φθινόπωρο και η άνοιξη. Βέβαια, εφόσον εξασφαλίσουμε το κατάλληλο περιβάλλον, μπορούμε να φυτέψουμε μαϊντανό σχεδόν όλο το χρόνο. O μαϊντανός χρειάζεται δροσερό περιβάλλον με θερμοκρασίες 10-20°C για να αναπτύξει ικανοποιητική βλάστηση και πλούσιο καταπράσινο φύλλωμα.

Όταν φυτεύουμε σε κρύα περίοδο του έτους, επιλέγουμε ηλιοφανείς θέσεις φύτευσης, ενώ όταν φυτεύουμε σε ζεστές περιόδους, προτιμούμε ημισκιερές ή σκιερές θέσεις φύτευσης.

Η μόνη περίοδος που δεν μπορούμε να φυτέψουμε μαϊντανό είναι όταν επικρατούν ακραίες θερμοκρασίες, τον χειμώνα όπου η χαμηλή θερμοκρασία δεν το επιτρέπει και στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχουν ποικιλίες μαϊντανού που είναι ανθεκτικές στην παγωνιά, όπως επίσης ποικιλίες που είναι πιο ανθεκτικές στις υψηλές θερμοκρασίες και δεν ξεβλαστώνουν άμεσα, δηλαδή να εμφανίζουν τον ανθοφόρο βλαστό και να σταματάει η παραγωγή τρυφερών φύλλων.

Πώς κάνουμε την σπορά μαϊντανού;

Ο μαϊντανός φυτεύεται με σπόρο σε σπορείο ή κατευθείαν στο χωράφι σε βάθος περίπου 0,5 – 1 εκατοστού και φυτρώνει σε διάστημα 10-15 μερών.

Μπορεί να φυτευτεί σε σπορείο σχεδόν όλο το χρόνο και να τον μεταφυτέψουμε μετά από 5-6 εβδομάδες στον κήπο μας.

Σε τι αποστάσεις φυτεύουμε τα φυτά μαϊντανού;

Φυτεύουμε τα φυτά μαϊντανού στις κατάλληλες απoστάσεις φύτευσης, 15-20 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 30-40 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

Προτιμούμε την αραιή σπορά και φύτευση του μαϊντανού για να αποφύγουμε την υψηλή υγρασία και τον κακό αερισμό, συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη ασθενειών.

Πώς βελτιώνουμε το χώμα για τη φύτευση του μαιντανού;

Η φύτευση του μαϊντανού χρειάζεται αφράτο και γόνιμο χρώμα που να διαθέτει αρκετή οργανική ουσία για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει μετά το πότισμα και τις βροχές.

Για να βελτιώσουμε το χώμα και να το ενισχύσουμε με θρεπτικά συστατικά, μπορούμε να προσθέσουμε εδαφοβελτιωτικά υλικά όπως η κοπριά, η τύρφη και το κομπόστ.

Συμπληρωματικά, η προσθήκη βιολογικού λιπάσματος βοηθάει την ανάπτυξη του μαϊντανού και τη δημιουργία πλούσιου φυλλώματος.

Αν ο κήπος μας δεν έχει καθόλου καλό χώμα, ένας αποτελεσματικός τρόπος που προτείνουμε για να καλλιεργήσουμε μαϊντανό είναι να φυτέψουμε σε υπερυψωμένα παρτέρια, όπου προσθέτουμε το κατάλληλο μίγμα χώματος.

Επιπλέον, ο μαϊντανός μπορεί εύκολα να καλλιεργηθεί σε γλάστρα στο μπαλκόνι για να κόβουμε φρέσκα φύλλα όποτε τα χρειαζόμαστε.

Πώς φυτεύουμε μαϊντανό σε γλάστρα και σε ζαρντινιέρα;

Οι πρωτάρηδες στην κηπουρική που δεν διαθέτουν κήπο, μπορούν πολύ εύκολα να φυτέψουν μαιντανό σε γλάστρες στο μπαλκόνι, στην αυλή και στη βεράντα τους.

Για τη φύτευση του μαϊντανού, επιλέγουμε κυρίως σημεία με δυτική ή ανατολική έκθεση για να προστατέψουμε τα φυτά από την έντονη ηλιοφάνεια και τους δυνατούς βοριάδες.

Επιλέγουμε γλάστρες ρηχές, ύψους μέχρι 20 εκατοστών και αρκετά πλατιές ώστε να αναπτυχθεί το επιφανειακό ριζικό σύστημα του μαϊντανού.

Για να γεμίσουμε της γλάστρες, επιλέγουμε φυτόχωμα κατάλληλο για μυρωδικά και κηπευτικά και εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά και σε περλίτη.

Τοποθετούμε χαλίκια στην βάση της γλάστρας του μαϊντανού για να φεύγει νερό που περισσεύει μετά το πότισμα ώστε να μη σαπίσουν οι ρίζες του φυτού.

Κι ένα μυστικό για τη φύτευση του μαϊντανού.

Στον ανοιξιάτικό λαχανόκηπο, η καλλιέργεια του μαϊντανού μπορεί να συνδυαστεί άψογα με την καλλιέργεια ντομάτας, την καλλιέργεια της πιπεριάς και την καλλιέργεια της μελιτζάνας αναπτύσσεται καλύτερα σε ημισκιερά μέρη την περίοδο του καλοκαιριού.